Deel dit blog
ZZP-Forum

Klanten in het buitenland? Zo zit dat met de btw

8 maart 2019   3054 keer gelezen  Fiscaal, Wetten en regels

Werk jij met je bedrijf, bijvoorbeeld als zzp’er, in het buitenland? Of verkoop jij spullen naar klanten in het buitenland? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Waarschijnlijk weet je wel dat je een administratie moet bijhouden als je ondernemer bent. Dit geldt ook als je klanten hebt in het buitenland. Vooral qua btw zijn dingen anders als je klanten niet uit Nederland komen.

Btw

Je weet hopelijk dat je btw moet afdragen als ondernemer. Als je nog niet weet wat btw is, of als je de basisprincipes van btw wil weten, check dan de video: Hoe werkt btw?

Als je spullen verkoopt of diensten aanbiedt moet je btw afdragen aan de Belastingdienst. Dit is 9% of 21%. (Je kunt ook geen btw hoeven te rekenen, maar daar gaan we het hier niet over hebben.) Hoe het zit met btw als je klanten niet uit Nederland komen?

Er zijn 3 punten waar je op moet letten:

  1. Is je klant een particulier of bedrijf?
  2. Lever je aan een EU-land, of buiten de EU?
  3. Lever je een product of een dienst?

Particulieren of ondernemers?

Er is een verschil voor de btw of je zaken doet met particulieren of ondernemers in het buitenland. Bij bedrijven reken je meestal geen btw, bij particulieren in sommige gevallen wel, in sommige gevallen niet.

Binnen of buiten de EU?

Ook maakt het uit of je aan een klant binnen of buiten de Europese Unie levert. Buiten de EU reken je vaak 0% btw aan je klant, binnen de EU soms de Nederlandse btw, soms 0%. Als je goederen of diensten levert aan bedrijven binnen de EU moet je, zoals dat heet, btw verleggen. Maar als je aan particulieren levert binnen de EU, dan moet je vaak de Nederlandse btw rekenen. (Hier zit nog een uitzondering op, namelijk de drempelbedragen. Daar kom ik zo op terug.)

Producten of diensten?

Verder is er een verschil in btw als je een product of dienst levert aan het buitenland. Als je een product levert aan een particulier, binnen de EU dan reken je Nederlandse btw. Bij een particulier buiten de EU, of als je aan bedrijven levert, is dit meesten 0% btw. 

Maar als je een dienst levert, dan reken je Nederlandse btw bij particulieren. Het maakt dan niet uit of dit binnen of buiten de EU is. Bij diensten aan bedrijven reken je altijd 0%. Verderop geef ik een compleet overzicht wanneer je welke btw rekent.

Uitzonderingsdiensten

Voor de meeste diensten geldt dus dat je Nederlandse btw rekent aan particulieren en 0% aan bedrijven. Dit geldt echter niet voor uitzonderingsbedrijven. Als je bijvoorbeeld digitale diensten levert (internetdiensten, maar ook radio en televisie), dan gelden andere regels. Maar ook als je personen vervoert naar andere landen, of als je bepaalde reclamediensten voor particulieren doet, moet je even uitzoeken hoe het zit met btw. Check de lijst met uitgezonderde diensten op de site van de Belastingdienst.

Drempelbedragen

Als je producten levert naar particulieren binnen de EU, dan heb je te maken met drempelbedragen. Zoals ik hierboven schreef moet je Nederlandse btw rekenen als je producten levert aan particulieren binnen de EU. Als je bijvoorbeeld meubels maakt en deze vanuit Nederland naar Duitsland levert, dan reken je 21% over deze meubels.

Duitsland heeft een drempelbedrag van 100.000 euro bij het verkopen aan particulieren. Dat betekent dat je tot 100.000 euro Nederlandse btw mag rekenen over je spullen. Boven dat bedrag moet je de Duitse btw rekenen. Ik geef even een voorbeeld voor de duidelijkheid.

Stel je hebt voor 95.000 euro aan meubels verkocht aan Duitse particulieren. Je hebt dan Nederlandse btw gerekend, dat is 21%. Als je nu weer voor 10.000 aan een Duitse particulier verkoopt, kom je dus boven het drempelbedrag uit. Je moet dan nu over deze 10.000 euro geen Nederlandse, maar Duitse btw rekenen. In Duitsland is de btw op meubels 19%.

Let op: deze drempelbedragen gelden alleen voor producten. Bij ‘gewone’ diensten (dus niet de uitzonderingen die ik net noemde) reken je altijd de Nederlandse btw (bij particulieren) of 0% (bij bedrijven).

Boven het drempelbedrag

Nu je boven het drempelbedrag bent uitgekomen, moet je niet alleen Duitse btw rekenen, maar ook in Duitsland inschrijven en btw-aangifte doen. En dit moet je niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar doen. Vanaf het jaar daarop mag je weer Nederlandse btw rekenen (en dus ook in Nederland btw-aangifte doen) totdat je weer aan het drempelbedrag zit.

Overzichtje

Voor de volledigheid zie je hier twee tabelletjes:

Soort klanten Binnen de EU Buiten de EU
Particulieren NL btw - tot drempelbedrag 0% btw
Bedrijven 0% btw 0% btw

Rekenhulp goederen buitenland

Als je wil weten hoe het zit met de goederen die jij verkoopt, gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst voor goederen naar het buitenland.

Diensten

(Uitgezonderd bepaalde diensten, zoals digitale diensten, personenvervoer, catering of verhuren van vervoersmiddelen, zie ook hierboven.)

Soort klanten Binnen de EU Buiten de EU
Particulieren NL btw - geen drempelbedrag NL btw - geen drempelbedrag
Bedrijven 0% btw 0% btw

Rekenhulp diensten binnen en buiten de EU

Wil je weten hoe het zit met jouw dienst? Check dan de rekenhulp van de Belastingdienst.

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ken je de nieuwe kleineondernemersregeling al?
Bedrijf aan huis starten? Wat kan en mag er?
Van 6% naar 9% btw. Wat verandert er voor zzp'ers?
Kilometers registreren als zzp’er
Welke wetten wijzigen er in 2022?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog