Deel dit blog
ZZP-Forum

Ken je de nieuwe kleineondernemersregeling al?

28 augustus 2019   6706 keer gelezen  Fiscaal, Wetten en regels

Vanaf 2020 verandert de kleineondernemersregeling (KOR). Maak je nu gebruik van deze regeling, dan kan het zijn dat je dit volgend jaar niet meer kunt. Wat er vanaf volgend jaar verandert, lees je in dit artikel.

Hoe zit het nu?

Nu kun je via de KOR minder btw betalen. Als je minder dan 1.345 euro aan btw per jaar betaalt, hoef je helemaal geen btw te betalen. Als je tussen de 1.345 en 1.883 euro aan btw betaalt, krijg je een soort korting op je btw. Je hoeft dan minder btw te betalen dan je eigenlijk zou moeten. Deze regeling is dit jaar nog op deze manier geldig. Wil je meer weten over de huidige regeling? Bekijk dan deze leuke, handige video.

Makkelijker

De huidige KOR wordt makkelijker gemaakt. Nu zijn er een paar regels en verschillende bedragen om naar te kijken. Bij minder dan 1.345 aan btw hoef je geen btw te betalen, bij minder dan 1.883 moet je een hele berekening doen om te kijken hoeveel je je btw mag verminderen. De nieuwe regeling wordt, als het goed is, duidelijker.

Nieuwe regeling

Vanaf 1 januari 2020 hoef je niet meer te kijken naar hoeveel btw je moet betalen, maar hoeveel je omzet is. Als je 20.000 euro of minder aan omzet per jaar hebt, kun je de kleineondernemersregeling gebruiken. Dat betekent dan dat je geen btw hoeft af te dragen.

Vrijgesteld van btw

Als je van de nieuwe KOR gebruik wil maken, word je vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft te vragen aan je klanten en dus geen btw meer betaalt via je btw-aangifte. Maar de btw die je hebt betaald, omdat je spullen hebt gekocht voor je bedrijf of investeringen hebt gedaan, kun je ook niet meer terugvragen. Er zitten dus voor- en nadelen aan de nieuwe regeling.

Minstens 3 jaar

Ook is het zo dat als je gebruik gaat maken van de nieuwe KOR, dat je er voor minstens 3 jaar aan vast zit. Je kunt dus niet halverwege uit de regeling stappen, omdat je dit beter uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je investeringen wil gaan doen en je de btw hiervan anders niet terugkrijgt. Bedenk je dus goed of de nieuwe KOR wel gunstig voor je is.

Boven de 20.000 euro

Als je gebruikmaakt van de KOR, maar je komt boven de 20.000 euro omzet uit, stopt de regeling. Je moet dan dus in een keer weer wel btw gaan rekenen aan je klanten en btw afdragen aan de Belastingdienst.

Doordat je geen btw meer hoeft te rekenen bij je klanten, hoef je ook geen facturen meer te maken. Als een klant toch een rekening of factuur van je wil, dan stuur je een factuur zonder btw erop.

Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor de nieuwe KOR heeft de Belastingdienst een rekenhulpmiddel gemaakt. Daarmee kun je kijken of je gebruik kunt maken van de nieuwe regeling. Denk dan wel goed na en bekijk de voor- en nadelen voor de nieuwe kleineondernemersregeling.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Klanten in het buitenland? Zo zit dat met de btw
Bedrijf aan huis starten? Wat kan en mag er?
Van 6% naar 9% btw. Wat verandert er voor zzp'ers?
Kilometers registreren als zzp’er
Welke wetten wijzigen er in 2022?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog