Deel dit blog
ZZP-Forum

Zelfstandig ondernemen: dikke boterham of te mooi om waar te zijn?

2 augustus 2019   1076 keer gelezen  Productiviteit, Ondernemen, Financieel

Een droom van velen. Zelfstandig aan de weg timmeren, je eigen tijd indelen, werken waar je wilt en geen gezanik meer van een baas die zegt wat jij moet doen. Het aantal zzp’ers groeit als kool, maar tegelijkertijd druipen er ook weer een heleboel af. Het hoofd boven water houden blijkt toch lastiger dan gedacht.

Inkomen

Er zijn grote verschillen zichtbaar. 35% van de zelfstandigen heeft een inkomen van minder dan 20.000 euro per jaar. Terwijl bij werkenden in loondienst dit maar 15% is. Daarentegen houden de grote zelfstandige jongens de economie draaiende, zij hoeven niet op een houtje te bijten.

Je kunt dan wel lekker verdienen, maar als zzp’er krijg je ook te maken met heel veel extra kosten, zoals bijvoorbeeld verzekeringen en pensioen. En dat wordt vaak vergeten.

Pensioen

Herken je dat? Je bent op een verjaardag en er wordt weer collectief gezeurd over het pensioen. Voornamelijk de 65-plussers uiten hun ontevredenheid. Ze zijn bang dat er wordt gekort op hun zuurverdiende pensioenspaarpot en dat hún geld wordt afgepakt door wie dan ook. Niet wetende dat maar 10% van de pensioenuitkering zelf bij elkaar is gesprokkeld, omdat hun werkgevers het grootste deel hebben gefinancierd.

Als zzp’er krab je dan even achter je oren. Jij hebt niet eens een spaarpotje, maar doet daar niet zielig over. Je hebt tenslotte zelf gekozen om zzp’er te worden. Maar dat betekent dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor je oude dag. Wil je niet net zo verzuurd achter de geraniums zitten, dan is het slim om periodiek te sparen. Wat inhoudt dat je minder te besteden hebt.

Discipline

Als ondernemer is het vaak vallen en weer opstaan. Je zult merken dat het niet zomaar komt aanwaaien en dat je er hard voor moet werken. Soms zit het mee, soms valt het ook vies tegen. Je inkomen zal dan ook best wel eens wisselen. Heb je een paar goede maanden achter de rug? Verlies je focus niet! Ook niet als je even niet zo geïnspireerd en gemotiveerd bent. Je redt het alleen wanneer je iedere dag met de volle 100% werkt aan je onderneming, zodat je alle kansen, groot of klein, meepakt.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je succes. Ga er niet vanuit dat het geromantiseerde beeld altijd klopt met de werkelijkheid. Maar als je wilt, kun jij een hele dikke boterham verdienen.

Heb jij het ondernemerschap onderschat of is het een gevalletje ‘dit had ik al veel eerder moeten doen’? Laat het ons weten!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe omgaan met stress?
Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Tijd voor een frisse wind?
TIPS: zakelijke pakketten versturen
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog