Deel dit blog
ZZP-Forum

Wat voor soort ondernemer ben jij?

29 maart 2021   870 keer gelezen  Ondernemen, Passie, Persoonlijkheid

Er zijn verschillende soorten mensen, dat geldt natuurlijk ook voor ondernemers. De een is snel tevreden, de ander is continue op zoek naar een nieuwe uitdaging, een goed betaalde opdracht of wil gewoon rustig doorwerken. In dit artikel omschrijven we zes verschillende soorten ondernemers. Ben jij net begonnen met je eigen bedrijf? Dan is het fijn om te weten wat voor ondernemer jij eigenlijk bent.

De einzelgänger

Laat mij maar lekker alleen werken. Dat is het motto van een einzelgänger. Spanning of vernieuwing, daar heeft deze ondernemer niet zo veel mee. Status en geld, dat is ook niet zo belangrijk. Als er maar genoeg is om van te leven. Ze doen gewoon hun werk en verder is het wel prima. Niet veel ondernemers zijn zo, de meeste ondernemers hebben wel behoefte om iets met een ander te delen. Dat is bij de einzelgänger veel minder.

De jager

Erop uit, onderzoek doen, je ogen openen. Kenmerken die passen bij de jager. Een jager denkt in oplossingen en mogelijkheden. Deze ondernemer is altijd op zoek naar iets nieuws. Het doel van ondernemen? Snel heel veel geld verdienen. Daarvoor moet je risico’s nemen, maar dat durft de jager wel. Respect en waardering zijn voor de jager heel belangrijk. Naar een feestje gaan, doet de jager graag. Netwerken is een specialiteit, dus nieuwe opdrachten sleept de jager zo binnen.

De hoeder

Ondernemen is leuk, maar alles wat erbij komt kijken niet. De hoeder is hier eigenlijk een beetje bang voor. Stiekem heeft de hoeder er helemaal niet voor gekozen om ondernemer te zijn. Dit is gewoon zo gegroeid. Bijvoorbeeld door een bedrijfsovername. De hoeder vindt het moeilijk om de grote verantwoordelijkheid van het ondernemerschap te dragen. Soms droomt de hoeder er zelfs van om weer in loondienst te gaan.

De ontplooier

Werken moet ook leuk zijn. Dat is een belangrijk standpunt van de ontplooier. Net zoals persoonlijke ontwikkeling. Voor jezelf beginnen is voor de ontplooier ontstaan omdat er in vorige werkzaamheden geen uitdaging meer zat. Helaas zat groeien er ook niet echt meer in en dat is nou net wat de ontplooier zo fijn vindt. Dit type ondernemer is sociaal, werkt graag samen, heeft geen problemen met schakelen en investeert makkelijk in zichzelf. Bijvoorbeeld door het volgen van een cursus of opleiding. Wist je dat veel van deze ondernemers vaak vrouwen zijn?

De pragmaticus

De wat? Een pragmaticus is iemand die alles op een zakelijke manier bekijkt en problemen praktisch oplost. Een no-nonsense houding past bij deze ondernemer. Hard werken met passie voor het vak en oog voor klanten en opdrachtgevers, dat vinden ze belangrijk. Een eigen onderneming voelt als een eigen kind en tja, die doe je niet zomaar weg. Opscheppen, de trends volgen, meteen de nieuwste telefoon kopen, dat zijn dingen die niet bij deze ondernemer passen. Een pragmatische ondernemer staat open voor nieuwe ideeën, maar blijft altijd realistisch. Zijn er problemen? Dan worden die wel weer opgelost. Zolang er maar gewerkt kan worden.  

De expert

Een expert vindt het fijn om alleen te werken. Waarom? Omdat zij vinden dat zij alles toch wel beter kunnen en weten dan de rest. Het vertrouwen op eigen vakmanschap is groot bij deze ondernemer. Hard werken en kwaliteit leveren vind de expert echt belangrijk. De expert vindt het daarom erg fijn als mensen dit zien en dit bevestigen.

Wat voor ondernemer ben jij?

Herken jij jezelf in een van deze soorten ondernemers? Of ben je eigenlijk helemaal anders? Het is goed om te weten waar jouw sterke en zwakke punten liggen, zodat jij je als ondernemer goed kan onderscheiden en presenteren. Ben je er nog niet helemaal uit? Ga dan bij jezelf na waar jij echt voor staat. Via de krachtmeting van de Kamer van Koophandel krijg je inzicht je ondernemersvaardigheden. Probeer het eens!

En onthou, iedereen is uniek, dus ook elke ondernemer. Succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe ga jij om met kritiek op je werk?
Top 10 best gelezen artikelen op ZZP-Forum
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Klaar voor de kerst?
Laat jezelf zien! Juist nu.
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog