Deel dit blog
ZZP-Forum

Verkoop jij je producten al via een online platform?

1 juni 2021   1029 keer gelezen  Marketing, Ondernemen, Inspiratie

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: je producten verkopen via een online platform. De afgelopen tijd is de online verkoop van spullen heel hard gestegen en waarom zou je als ondernemer niet meegaan in dit succes? Er zijn heel veel verschillende manieren en kanalen waarop jij je online verkoop kunt starten. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw online verkoop begint.

Hoe en waar start je?

Hoe en waar moet je dan beginnen met online verkopen? Zet eerst de kaders voor jezelf op een rijtje. Doe dit in een plan, bijvoorbeeld een ondernemersplan. In zo’n plan orden je je gedachten en schrijf je op wat jij belangrijk vindt voor jouw bedrijf. Naast de vraag over welke rechtsvorm je bedrijf heeft, ga je in jouw plan ook wat meer de diepgang in met vragen zoals:

  • Wat ga je online verkopen?
  • Doe je dat via een eigen webshop of lift je mee op een bestaand verkoopplatform?
  • Doe je dit naast je bestaande winkel of ga je je alleen maar richten op online verkopen?
  • Wie zit er in jouw doelgroep?
  • Hoe financier je jouw online plannen?
  • Wat ga je doen aan marketing of lift je mee op de marketing van een bestaand verkoopplatform?

Zo zijn er nog heel wat andere vragen waar je goed over na moet denken. Hoe ga jij je online producten bijvoorbeeld versturen en ga je alles in je eentje doen of vraag je hulp?

Zoek een goed online platform of begin jouw eigen webshop

Zoals we net al zeiden is het heel belangrijk om goed na te denken over of je meelift op een bestaand verkoopplatform of dat je zelf een webshop start.

Lift je mee op een bestaand platform zoals Vinted, Bol.com, Marktplaats of Amazon dan scheelt dat je een hoop geld omdat je geen eigen webshop hoeft te bouwen. Ook kun je vaak meedoen aan marketingacties op het platform. Een nadeel is dat je vaak per verkocht item een vergoeding moet betalen aan deze platforms.

Ga je voor een eigen webshop, dan heb je alles van a tot z in de hand en bepaal je zelf de uitstraling van je site. Je bepaalt je eigen voorwaarden en houdt de regie in eigen hand. Lees eens het blog: Is het beginnen van een webshop een goed idee?

Hoe ga jij de producten leveren?

Is je plan af en heb je bepaald waar je je spullen gaat verkopen? Vergeet dan zeker niet na te denken over de verzending van je spullen. Schrijf duidelijk op hoe jij hier mee omgaat en wat de klant mag verwachten. Zo voorkom je achteraf een hoop stress.

  • Tip: maak het pakket persoonlijk en herkenbaar voor je klant. Verkoop jouw spullen in jouw stijl. Hartstikke leuk!

Blijf actief, val op

Als je producten eenmaal online staan, is het niet de bedoeling dat je achterover leunt. Blijf actief, lees regelmatig jouw productpagina’s door en update de foto’s of teksten ook eens. Foto’s en een duidelijke omschrijving van jouw product zijn sowieso belangrijk. We hebben tot slot twee tips voor je:

          Tip 1: zorg voor een goede productfoto

Goed licht is heel belangrijk voor een mooie foto. Gebruik hiervoor een professionele lamp of maak eens een foto in de buitenlucht op een zonnige dag. Probeer je producten altijd op dezelfde manier te fotograferen. Giet er je eigen sausje overheen. Dit zorgt voor eenheid tussen je productfoto’s.

          Tip 2: Schrijf een duidelijke advertentietekst

Omschrijf duidelijk wat voor product je verkoopt. Denk ook aan de afmetingen, kleur en maat. Zo voorkom je veel vragen in je mailbox. Kijk ook eens bij je concullega’s hoe zij dit aanpakken. Blijf weg van hele lappen tekst, wie gaat die nou lezen?

Ben je er al uit? Zin om online te gaan verkopen? Denk er goed over na. Het is niet in een dag geregeld en het kost je tijd. Maak een afspraak met jezelf hoeveel uur per dag je wilt besteden aan je online business en informeer eens bij collega’s hoe zij het hebben aangepakt.

Heel veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Video inzetten voor crowdfunding
Haal meer uit je webshop met Instagram Shopping
Zzp’er worden? Waar moet je aan denken? (update)
Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Top 10 best gelezen artikelen op ZZP-Forum
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog