Deel dit blog
ZZP-Forum

Een webshop starten? Let hier op!

9 augustus 2018   2424 keer gelezen  Ondernemen, Starten, ICT

Wil je ook een webshop beginnen? Dat is niet zo vreemd, er zijn steeds meer webwinkels. Webshops doen het heel goed op dit moment. Zo steeg de omzet van Nederlandse webshops begin dit jaar al met maar liefst 22%.

Snel gestart

Een webshop heb je zo gestart. Er zijn verschillende goedkope aanbieders van webwinkels. Je kunt binnen 5 minuten online zijn. En voor een tientje per maand kun je al een (kleine) webshop hebben. Maar je moet wel over meer dingen nadenken dan de webwinkel alleen. En daarvoor moet je eerst een stapje terug.

Waarom een webshop?

Weet je namelijk wel waarom je een webshop wil beginnen? Heb je bijvoorbeeld al een winkel en wil je je producten ook online verkopen? Of heb je een onderzoekje gedaan om te kijken of er vraag is naar je producten? Zomaar een webwinkeltje beginnen is misschien niet zo'n goed idee. Bereid je wel even voor. 

Bedrijf starten

En webshop is bovendien gewoon een bedrijfje. In het begin is het misschien nog klein en kun je het als een soort bijverdienste doen, maar als het groter wordt zul je het als een echt bedrijf moeten zien. Daarbij moet je verschillende dingen in de gaten houden, die je ook bij een ‘normaal’ bedrijf moet doen:

  • Ga je een ondernemersplan schrijven? Wil je misschien investeerders, of een andere financiering?
  • Heb je al aan verzekeringen gedacht? Werk je bijvoorbeeld met een eigen voorraad? Denk dan ook aan een voorraadverzekering.
  • Schrijf je in bij de KvK.
  • Zorg voor een administratie.
  • Stel algemene voorwaarden op, dit is heel belangrijk bij een webshop. Lees daarom ook het artikel Algemene voorwaarden webshop.
  • Maak een plan voor je marketing.

Belasting

Ook moet je als je een webshop hebt rekening houden met belasting en btw. Je moet btw-aangifte gaan doen. En je moet de winst van je webshop opgeven bij de inkomstenbelasting.

Handel met klanten in het buitenland

Veel webshops verkopen spullen vanuit het buitenland. Ga jij dat ook doen? Dan kun je te maken krijgen met importheffingen. Als je klanten hebt in andere EU-landen moet je bijvoorbeeld Opgaaf ICP insturen. Lees je dus extra in als je zaken gaat doen in of vanuit het buitenland. 

Er zijn dus wel een aantal zaken die je moet regelen voordat je met je webshop begint. Maar als je het goed geregeld hebt, kan het ook zomaar een succes worden. Zet ‘m op!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?
Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Hoera! Je bent ondernemer!
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog