Je zult als ondernemer vast soms moeten zoeken naar een goede balans tussen werk en privé. Sommige werkzaamheden vragen te veel tijd, waardoor andere belangrijke aspecten te weinig aandacht krijgen. Ook privé zal jouw aandacht niet altijd even goed verdeeld zijn. Je moet veel ballen in de lucht houden. Block it! Wij geven je acht tijdsblokken, waarin je je aandacht kan verdelen. Dit maakt het makkelijker om een goede balans te creëren. Probeer het maar eens.
1. Slaap
Nachten doorwerken, structureel te weinig slapen en geen tijd nemen om uit te rusten. Niet doen. Weinig slaap betekent misschien dat er meer uren beschikbaar zijn om te werken. Maar of je die uren efficiënt kan besteden is een tweede. Je moet het belang van slaap niet onderschatten. Elke dag uitgerust en ontspannen beginnen moet zelfs je nummer één prioriteit zijn. Je hebt slaap echt nodig. Dus ga op tijd naar bed. Sluit je avond rustig af. En zelfs een dutje in het weekend mag.
2. Tijd om te herstellen of gewoon voor jezelf
Tijd om te herstellen klinkt wel heel serieus, maar dat is het ook. Reserveer een blok tijd om te wandelen, fietsen, muziek te luisteren, in bad te gaan of iets anders te doen dat je fijn vindt. Reserveer deze tijd voor jezelf. Voor jou alleen. Om te overdenken, maar niet om te piekeren. Of om te sporten. Je gedachtes te verzetten. Je hoeft er niet spiritueel voor te zijn. Het is goed voor je. Als je jezelf de mogelijkheid geeft om te herstellen na een stressvolle gebeurtenis, zorg je ervoor dat stress constructief blijft en niet doorslaat naar destructieve stress.
3. Familie en vrienden
Reserveer tijd voor vrienden en familie. Hoe vanzelfsprekend het ook mag zijn, bij veel ondernemers schiet het er vaak bij in. Ik vind dat familie en vrienden boven werk moeten gaan. Want steun, plezier en medeleven van deze mensen maken dat jij succesvol kan zijn. Dit blok is voor de mensen die echt dichtbij je staan. Andere sociale contacten zijn ook leuk, maar blijven vaak aan de oppervlakte. Investeer het meeste van je kostbare tijd aan de mensen die jouw leven maken.
4. Bedrijfsontwikkeling
Zorg dat je in je werkweek altijd een blok reserveert om na te denken over ontwikkeling. Dat houd je gedreven en gemotiveerd en zorgt ervoor dat je je ambities scherp houdt en weet waar je naartoe wil. Hierdoor sta je open voor nieuwe kansen.
5. Strategie
Sluit aan bij het vorige punt, maar strategie verdient een eigen tijdblok. Je wordt vaak meegezogen in de dagelijkse gang van zaken, waardoor je de dingen niet altijd meer in het grote perspectief ziet. En dat perspectief moet je juist wel helder voor ogen houden. Strategisch denken betekent ook steeds de balans opmaken. Wat werkt er wel, wat werkt er niet? Wat is de bedrijfsstrategie en wat past daar niet bij? Sparren met een (samenwerkings)partner past hier prima bij.
6. Klanten
Hier gaat waarschijnlijk je meeste tijd naar uit. En dat is ook heel logisch. Zonder klanten geen bedrijf. En het siert je alleen maar dat je toegewijd bent en de klant centraal staat. Dat moet je ook zeker blijven doen. Maar het moet wel in proportie blijven. De andere punten mogen er niet onder lijden. Als je merkt dat je aan je klanten alleen al 50 tot 60 uur kwijt bent, is dat echt te veel. Je zult dan op lange termijn minder gaan functioneren, omdat je op andere punten tekortschiet. Wat je dan moet doen? Misschien (meer) personeel aannemen, misschien iets veranderen aan je werkwijze? Je moet er in ieder geval over nadenken op het moment dat je aandacht uitgaat naar je bedrijfsstrategie.
7. Administratie
Waarschijnlijk niet je favoriete onderdeel. Maar wel een noodzakelijk onderdeel. Ook al besteed je de administratie uit, je zult zelf inzicht moeten hebben en houden in de financiële status van je bedrijf. Bekijk elke week de cijfers, zo kan je meteen op een eventuele fouten of problemen anticiperen. En dat geeft rust en stabiliteit.
8. Vakantie
Het tijd vrij maken voor vakantie is belangrijk om twee redenen. Allereerst omdat vakantie je rust en ontspanning geeft. Je neemt afstand van je bedrijf. En dat is goed. Door afstand te nemen, zie je dingen vanuit een ander perspectief en zit je er even niet bovenop. Op vakantie ontstaan vaak goede en nieuwe strategieën. Daarnaast leer je door op vakantie te gaan je taken uit handen te geven (als je personeel hebt). Je geeft het vertrouwen dat zij de zaak kunnen leiden zonder jouw aanwezigheid. Heb je geen personeel? Zorg dan dat je vakantie ervoor zorgt dat je je taken vooruit hebt gepland. Organiseer het zo dat je met een gerust hart op vakantie kan. En dat je na je vakantie het werk weer kan oppakken, zonder dat je bedrijf en klanten/opdrachtgevers er onder geleden hebben. Hierdoor weet je dat je niet altijd 24/7 paraat hoeft te staan. En die wetenschap geeft je rust.
{{c.UserName}}
{{c.PostedOn}}
Reactie plaatsen
Reactie wijzigen