Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoe voorkom je stress?

9 maart 2021   853 keer gelezen  Time management, Lifestyle, Productiviteit

We zitten momenteel in gekke tijden. Er lijkt geen einde aan de coronacrisis te komen en ook de sociale en werkdruk blijven hoog. Zeker wanneer het gaat om je inkomen als ondernemer. Dit kan je veel zorgen geven, wat kan leiden tot stress. Iets wat er toch makkelijk insluipt en je eigenlijk liever buiten de deur houdt. Maar hoe voorkom je stress? Wij geven je tips.

Wat is stress?

We hebben het allemaal wel eens ervaren, spanning in je lichaam. De een voelt heel snel spanning, de ander is wat meer relaxed. Stress is voor iedereen anders en kun je op verschillende manieren voelen. Daarom is er ook niet een concrete definitie voor het begrip stress. Je kunt het ervaren door moeilijke omstandigheden, zoals een deadline voor je werk of een moeilijk gesprek. Vaak verdwijnt de stress vanzelf als deze situatie achter de rug is.

Soms kan stress zelfs best gezond zijn. Acute stress zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk handelt in een noodsituatie. Je lichaam staat echt aan en je bent klaar om in actie te komen. Neem rust na een echt stressvolle situatie. Zo herstel je van de stress.

Helaas zijn er ook situaties waardoor stress langer blijft hangen, bijvoorbeeld wanneer je geen werk hebt of bij het verlies van een dierbare. Dan vervaagt de balans tussen stress en herstel en heb je kans dat stress ongezond gaat worden. Dit wil je liever niet. Daarom geven wij tips om stress te voorkomen.

Tip 1: Neem rust

Juist als ondernemer is het heel belangrijk om op tijd je rust te nemen. Je staat vaak de hele dag aan. Je bent bezig met de groei en ontwikkeling van je bedrijf en dat beheerst je leven. Toch is rust pakken heel noodzakelijk. Rust zorgt voor ontspanning en ruimte in je hoofd. Zodat je daarna weer fris aan de slag kunt. Komt tot rust door te mediteren, muziek te luisteren of het lezen van een mindfulness boek. Het is geen verloren tijd, nee het is zelfinvestering om daarna weer te kunnen knallen. Dus gun jezelf rust en neem eens in de zoveel tijd een dagje vrij.

Tip 2: Focus op je aandacht

Focus op wat nodig is. Heb je een rustig moment? Laat dan ook echt je werk even met rust. Dus zet je meldingen op je telefoon uit. Of nog beter, zet je telefoon helemaal uit. Zodat je je echt kunt focussen op jezelf. Dit geldt natuurlijk ook wanneer je aan het werk bent. Merk je dat prikkels van je telefoon, social media of je omgeving je snel afleiden. Sluit je daar dan vanaf en focus je volledig op een doel. 

Tip 3: Zeg ook eens ‘nee’

Vooral als zzp’er lijkt het misschien gek om nee te zeggen. Want je wil natuurlijk zoveel mogelijk opdrachten binnenhalen, geld verdienen, groeien, laten zien dat je er bent en wat je in huis hebt. Maar voor je het weet ben je avonden aan het werk, omdat je misschien net iets te veel hooi op je vork hebt genomen. Dit kan je erg ongelukkig maken. Dus soms is het echt verstandig om nee te zeggen. Je mag namelijk best kritisch zijn over de opdrachten die je wil aannemen. Voel je wel een klik met de opdrachtgever, begrijpen jullie elkaar, levert de opdracht genoeg geld op, heb je een goed gevoel bij de opdracht? Beantwoord je bijna alle vragen met ‘nee’, durf dan aan je gevoel toe te geven. Dit is best spannend, maar geef jezelf de ruimte om hierin te groeien.

Ervaar je stress door corona? En maak je je zorgen om het vinden van nieuwe opdrachten in tijden van crisis? Lees dan eens dit blog met tips.

Tip 4: Let op je gezondheid

Wanneer je stress ervaart, zorg je vaak minder goed voor je lichaam. Soms ga je maar door en vergeet je dat je er zelf ook nog bent. Let daarom goed op je gezondheid en probeer gezond te eten en voldoende te bewegen. Neem af en toe een break van je werk en ga lekker naar buiten. Een wandeling in de frisse lucht doet je goed.

Tip 5: Trek aan de bel

Merk je dat je stress niet weggaat of juist alleen maar erger wordt? Trek dan aan de bel. Hoe jij stress ervaart is soms moeilijk te omschrijven. Maar soms gaat het echt even niet zoals je zou willen. Schaam je dan niet om hulp te zoeken. Praten met iemand kan flink opluchten en zorgen voor rust. Mocht je behoefte hebben aan professionele hulp, neem dan gerust contact op met je huisarts. Zij kan deskundige hulp bieden en je eventueel doorverwijzen.

Het is logisch dat je soms gestrest raakt van een bepaalde situatie, probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan. Soms is relativeren moeilijk, maar helpt het wel. Wij hopen dat we je met deze tips hebben geholpen om stress te voorkomen. Doe vooral wat goed voelt voor jezelf. Veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

5 Tips om je productiviteit te vergroten
Block it! Voor een gezonde levens- en werkstijl
Hoe omgaan met stress?
Tijd voor een frisse wind?
Hulp gezocht, zzp’er in je bedrijf
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog