Deel dit blog
ZZP-Forum

Tips: werk en privé scheiden

28 september 2016   1612 keer gelezen  Ondernemen

Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en vanaf dat moment ben je zzp’er. Je neemt een belangrijke stap in je leven. Je gaat namelijk voor jezelf beginnen! Jarenlang heb je gefantaseerd over het ondernemerschap. Want hoe heerlijk moest thuiswerken wel niet zijn en wat dacht je van je eigen tijd indelen. Ideaal toch?

Tot het moment dat blijkt dat je leven grotendeels draait om je onderneming. Vrienden en familie zie je nauwelijks meer en de e-mails en telefoontjes verstoren de vrije avonden. Paniek! Hoe houd je werk en privé gescheiden? Een aantal tips!

Een eigen werkplek

Laten we beginnen bij een eigen werkplek. Bijvoorbeeld een apart kantoor in huis of misschien wel een plek buitenshuis. Ga vooral niet aan de eettafel werken of nog erger: op de bank. Op die manier ben je te veel verbonden met je privé situatie. Daarnaast zijn er in huis waarschijnlijk veel afleidingen waardoor de productiviteit ook afneemt.

Werk je noodgedwongen toch in de woonkamer? Zorg er dan voor dat je aan het einde van de dag alles opruimt en opbergt. Zo word je ‘s avonds in ieder geval niet meer geconfronteerd met je werk.

Sluit je werkdag af

Werk je voor een baas dan zet je om 5 uur de computer uit, trek je je jas aan en vertrek je richting huis. Jouw werkdag zit er op dat moment op en je hoofd is al bij het avondeten. Doe dit ook als je zelfstandig ondernemer bent en thuiswerkt. Ga bijvoorbeeld even een stukje wandelen of doe de boodschappen. Op die manier sluit je ook een werkdag af en kun je het werk gemakkelijker loslaten.

Regelmaat

Bovenstaande tip heeft ook te maken met regelmaat. Je bent al snel geneigd om geen vast ritme aan te houden en voor je het weet ben je 24 uur per dag aan het werk. Ook wanneer je thuiswerkt is het belangrijk dat je een ritme hebt.

Sta ‘s morgens op en ontbijt. Spreek met jezelf een tijd af wanneer je begint met werken, bijvoorbeeld 9 uur. Lunch iedere dag rond dezelfde tijd en werk ongeveer 8 uur per dag. Ben je niet zo’n ochtendmens? Kies er dan voor om te werken op de tijden waarop jij het productiefst bent, maar doe het consequent en met regelmaat! Zo voorkom je dat werk en privé door elkaar heenlopen.

Heb je onregelmatig werk? Spreek dan met jezelf af dat je bijvoorbeeld niet meer dan 8 uur per dag werkt.  

Neem adempauzes

Pauze, even op adem komen. Het hoofd leegmaken en het lichaam ontspannen. Vrije tijd is erg belangrijk. Door de drukte van je werk kan dit er wel eens bij inschieten. Plan dus tijd in om leuke dingen te gaan doen met familie of vrienden, zodat ook je sociale contacten worden onderhouden.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Waarom (online) boekhouden?
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken
Hoe omgaan met stress?
Voorbelasting, wat is het?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog