Deel dit blog
ZZP-Forum

Thuiswerken: pas op voor deze 7 valkuilen

11 april 2016   2096 keer gelezen  Lifestyle, Ondernemen, Persoonlijkheid

7 valkuilen van thuiswerken

’t Lijkt makkelijker dan dat het is. Thuiswerken. Het geeft je vrijheid. Van 9 tot 5 werken, terwijl jouw productieve piek rond een uur of 20.00 ligt, is niet aan jou besteed. Jij komt beter tot je recht als je de vrijheid hebt zelf je uren in te delen. En thuis voel je je fijn. Comfortabel. Je verliest geen kostbare tijd aan files en treinvertragingen. Een hoop voordelen dus. Maar er zitten ook negatieve kanten aan thuiswerken. Deze 7 valkuilen moet je vermijden!

1. Te veel thuis zijn

Ja, je leest het goed. Te veel thuis zijn is niet goed. Ook al werk je het grootste gedeelte van die tijd. Je moet er af en toe uit. Anders komen de muren op je af. En raak je je creativiteit kwijt. Misschien kan je je het nu niet voorstellen. Of misschien juist wel. Maar je gaat collega’s missen. Je hebt contact nodig. Alleen is ook maar alleen. Vermijd dus dat je hele dagen binnen zit. Plan lunchafspraken buiten de deur. Maak elke dag een wandeling. Werk af en toe vanaf een flexwerkplaats waar je andere zzp’ers tegenkomt. En ga bij klanten langs.

2. Je laten storen

Je laat je thuis makkelijker storen dan op kantoor. Als je met je leidinggevende of andere collega’s in een ruimte zit, ben je niet tot minder snel geneigd telefoontjes van je partner, vrienden of familieleden op te nemen. Ook ontvang je op kantoor geen buren of vrienden die langskomen voor een kop koffie en een praatje. Punt 1 vertelt je inderdaad dat je contact nodig hebt, máár dat betekent niet dat je keer op keer gestoord mag worden. Dan kom je niet toe aan je werk. Jij bepaalt zelf wanneer je contact wil, maar je moet je niet laten storen.

3. 24/7 werken

Het kan zomaar zo zijn dat je een nachtmens bent en ’s nachts productieve hoogtepunten beleefd. Toch moet het niet zo zijn dat je alle uren van de dag werkt of in je hoofd met je onderneming bezig bent. Dat je overdag werkt, omdat dat ‘zo hoort’ en dat je in de avond of nacht werkt, omdat je dan de beste ideeën hebt. En misschien voel je je ook nog schuldig als je door vermoeidheid een dag minder werkt. Tip: werk 40 uur per week en verdeel die uren over 5 dagen. 24/7 werken is niet nodig en levert, behalve de kans op een burn-out, niks op.

4. Geen afgebakende werkplek hebben

Je werkt aan je grote eettafel. Laptop aangesloten. Kop koffie of thee erbij. Ontbijten terwijl je je inkomende mail bekijkt. Heel handig. Maar toch ook weer niet. Zorg ervoor dat je een afgebakende werkplek hebt. Zo houd je privé en werk beter gescheiden, laat je je minder snel afleiden en is het voor je andere huisgenoten duidelijk dat je aan het werk bent.

5. Administratieve rommel

Klinkt wel er negatief en dat is het ook. Een valkuil is het echt. Je bent druk aan het werk. Je ontvangt post. Je werkplek is klein. Je hebt geen heel kantoor. Papierwerk stapelt zich op. Jij verschuift het weer, omdat je weer een nieuwe stapel hebt. Een opbergsysteem ontbreekt en tijd om het aan te leggen ook. Waak hiervoor. Schaf een kast aan en opbergmappen, zodat je kan archiveren en documenten op categorie en prioriteit kan opbergen. En niet onbelangrijk, weet waar je ze kan vinden als je ze nodig hebt.

6. Werken zonder plan

Waar je in loondienst verantwoording af moet leggen over je werkzaamheden, hoef je dat als zelfstandig ondernemer niet. Je kan een werkdag beginnen zonder plan. En wel zien waar je die dag aan gaat werken. Dat dit kan betekent nog niet dat je dit moet doen. Met deze manier van werken, loop je namelijk het risico dat de dag ‘zomaar’ voorbij gaat en jij met het gevoel achterblijft dat de dagen voorbij gaan zonder dat je iets hebt gedaan. Maak daarom plannen en hou je hieraan. Zodat jij productiever kan werken.

7. Huisgenoten betrekken

Natuurlijk betrek je je huisgenoten, denk vooral aan partner, bij het reilen en zeilen van je onderneming. Maar houd mate. Want! Je bent vooral partners, in plaats van zakenpartners. En thuis is thuis. Privé. Waar het ook over andere zaken moet gaan. En waar jullie vrije avonden hebben, waar je samen moet kunnen ontspannen. Zorg ervoor dat je zakelijke kwesties ook kan bespreken met mensen uit je zakelijke netwerk en niet alles bij je partner hoeft neer te leggen.

Ze zijn makkelijk te vermijden toch? Deze valkuilen? Zo, dan kan je nu weer lekker thuiswerken. Want het heeft toch vooral heel veel voordelen. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Klaar voor de kerst?
Gelukkig nieuwjaar!
Denken als een ondernemer (infographic)
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog