Deel dit blog
ZZP-Forum

Extra inkomsten? Begin een webshop

28 november 2016   1784 keer gelezen  ICT, Inspiratie

Webshop beginnen

Zeker als je net als zzp’er bent begonnen, zijn je inkomsten doorgaans nogal wisselvallig. Om een vaste stroom aan inkomsten te genereren is het beginnen van een webshop helemaal geen slecht idee. De online verkoop heeft in Nederland een enorme vlucht genomen en het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Daar kun jij als kleine zelfstandige mooi een graantje van meepikken!

Als de webshop eenmaal is ingericht, is het beheer van een webshop heel eenvoudig. Daarnaast kun je de vaste werkzaamheden voor je shop makkelijk om je andere bezigheden heen plannen. Het opzetten van een webshop is tegenwoordig een fluitje van een cent. Er komt natuurlijk wel het een en ander bij kijken en daarom zetten we dit voor je op een rij.

Wat ga je verkopen?

Verreweg de belangrijkste afweging bij het kiezen van je assortiment is affiniteit: kies een product waar je wat mee hebt. Doe je dat niet en kies je een bepaald product omdat je denkt dat je er veel geld mee gaat verdienen, dan wordt het een hele opgave. Je moet namelijk vlammende productomschrijvingen maken, honderden vragen van klanten beantwoorden en overtuigende promotie-campagnes voeren. Dat gaat van een leien dakje als je enthousiast bent over je product.

Om jouw product te vinden kun je het beste even flink brainstormen. Begin bij je interesses en schrijf alles op wat in je opkomt. Vaak ga je dan vanzelf inzoomen op een specifieke productgroep. Dit wordt ook wel een niche genoemd: een gespecialiseerd assortiment voor een afgebakende doelgroep. Het voordeel van een niche-markt is dat de concurrentie meevalt, de doelgroep makkelijk is te bereiken en de advertentiekosten meevallen.

Als je een webshop naast je andere werkzaamheden begint is het sowieso raadzaam om een beperkt assortiment te kiezen. Dat scheelt enorm veel werk bij het plaatsen van alle producten in de shop en bij het inrichten van je magazijn. Als het eenmaal loopt kun je altijd nog uitbreiden.

Een goede domeinnaam kiezen

Een webshop heeft uiteraard een eigen domeinnaam (webadres). Bij het bepalen van de juiste domeinnaam spelen een aantal overwegingen een rol. De eerste is de het kiezen van de juiste extensie (.nl, .com, .info, etc.). Het antwoord is simpel: kies een .nl-domeinnaam. Je begint de webshop naast je andere werkzaamheden als zzp’er. Je hebt geen tijd om je te richten op de internationale markt of om een meertalige shop op te zetten. Met een .nl-domeinnaam geef je aan relevant te zijn voor het Nederlandse grondgebied en de Nederlandstalige markt. Dat is voorlopig meer dan genoeg.

De tweede overweging is de vindbaarheid. De meeste klanten zul je via Google naar je shop moeten leiden. Het is dan ook handig als je in deze zoekmachine goed gevonden wordt op de belangrijke zoekwoorden. Je domeinnaam speelt hierin een belangrijke rol. Kies een naam die goed aansluit bij je assortiment, bijvoorbeeld schmink.nl. Is het specifieke woord als domeinnaam al bezet kun je bijvoorbeeld ‘shop’, ‘online’ of ‘winkel’ toevoegen, bijvoorbeeld schminkshop.nl. Varianten met streepjes zijn ook acceptabel.

Tot slot is het handig als de schrijfwijze van je domeinnaam heel duidelijk is. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame. Het zou zonde zijn als potentiële klanten je webwinkel niet kunnen vinden omdat ze niet weten hoe je de domeinnaam spelt.

TO DO-TIP

Vergeet niet je domeinnaam als handelsnaam toe te voegen aan je inschrijving bij de KvK. Zo kun je zonder problemen handelen onder deze naam.

Welke webshop-software?

Voor het beginnen van je webshop kun je kiezen voor verschillende software. Zo kun je de shop opzetten in de open source software Magento of WooCommerce. De mogelijkheden zijn nagenoeg oneindig, maar deze software vereist nogal wat technische kennis. Als je hier niet over beschikt moet je een bedrijf inschakelen en lopen de kosten flink op. Je moet denken aan enkele duizenden euro’s om alleen nog maar de shop in te richten en vorm te geven. Als beginnende webwinkelier kun je beter kiezen voor online webshop-software, zoals Shoppagina. Je betaalt dan een laag bedrag per maand voor het gebruik van de software. Deze is zeer gebruiksvriendelijk en zo maak je in een handomdraai een prachtige shop. Tot slot is het ook nog eens per maand opzegbaar. Blijkt het toch te veel werk of levert het te weinig op, dan zeg je gewoon op.

Dit artikel wordt je aangeboden door Krispijn Smith van Shoppagina. Bij Shoppagina kun je vanaf € 9,50 per maand je eigen webshop beginnen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe maak ik mijn website beter vindbaar? Wij geven een aantal tips!
Social media strategie, hoe zit dat?
Online vergaderen – Infographic
De kansen van Instagram voor ondernemers
De nieuwe mogelijkheden van social media

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog