Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoe maak ik mijn website beter vindbaar? Wij geven een aantal tips!

26 oktober 2020   1045 keer gelezen  Marketing, ICT, Inspiratie

Heb je weken gewerkt aan je nieuwe website, wordt hij helemaal niet gevonden! Toch jammer, want hoe meer verkeer er op je site komt, des te groter is de kans dat daar ook een klant bij zit. In dit blog geven we je tips waarmee je de vindbaarheid vergroot. Veel succes.

Meld je aan bij zoekmachines

Google en Bing zijn in Nederland de meest gebruikte zoekmachines. Het is daarom slim je website aan te melden bij deze zoekmachines. Doe je dit, dan verover je als het ware een plek in de databases van deze zoekmachines. Je geeft ze extra informatie over je site waardoor je hoger in de zoekresultaten komt.

Zoekmachine advertising

Wist je, dat het ook mogelijk is te adverteren in zoekmachines? Met de juiste advertentie kun je de juiste mensen bereiken om zo weer meer verkeer naar je site te leiden. De advertenties die bovenaan in de zoekresultaten staan wanneer jij een zoekopdracht invoert, zijn afgestemd op de zoektermen die jij hebt gekozen. Je kunt dit dus helemaal op jouw website afstemmen om zo de juiste doelgroep te pakken te krijgen. Start je met adverteren in Google, dan krijg je een gratis advertentietegoed van €75,-.

Google My Business

Ook met een aanmelding op Google My Business vergroot je de zichtbaarheid van jouw bedrijf in Google. Je bedrijf krijgt een plekje in de zoekresultaten van Google en de belangrijkste bedrijfsinformatie verschijnt helemaal bovenaan. Zoek je naar een bedrijf, dan komt er rechts van de zoekresultaten een blok met informatie over het bedrijf te staan. Het adres, de openingstijden, telefoonnummer, maar ook reviews. Vraag je klanten dus geregeld een review achter te laten.

Maak je website mobile first

Het is altijd al erg belangrijk geweest dat je website ook goed werkt op mobiele apparaten. Maar sinds juli 2019 is dat alleen maar belangrijker geworden. Google introduceerde op dat moment namelijk de Google Mobile First indexing. Sinds die tijd wordt op de eerste plaats de mobiele versie van je site gebruikt om je plaats in de zoekmachine te bepalen. Erg belangrijk dus dat-ie goed werkt op mobiel!

Vergroot de vindbaarheid van je site, zorg voor structuur

Zoekmachines houden van structuur op je site. Belangrijk is dat de url-structuur, de adressen-structuur, logisch in elkaar zit. Neem bijvoorbeeld onze eigen website, zzp-forum.nl. Deze site is onderverdeeld in categorieën. Denk aan nieuws, blogs, kenniscentrum. Deze categoriepagina’s zijn vervolgens weer onderverdeeld in hoofdstukken en subartikelen. Zo zoek je per onderwerp en ben je niet eindeloos aan het klikken of scrollen. Ook vertelt de url je waar het artikel over gaat. Een mooi voorbeeld: https://www.zzp-forum.nl/kenniscentrum/ict/een-zakelijke-website-bouwen-kan-ik-dat-zelf. Dat is toch een stuk overzichtelijker dan allerlei cijfers en vreemde tekens in je url.

Stel vragen in de koppen

Er wordt steeds meer gezocht met voice search. Je stelt dan een directe vraag aan een zoekmachine, door hardop tegen je telefoon bijvoorbeeld te zeggen: ‘Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?’ Speel hier slim op in door vragen die bezoekers stellen als kop te gebruiken op verschillende pagina’s.

Linkbuilding

Ook het gebruik van links heeft een zeer positief effect op de positie van je site in de zoekmachines. Wanneer andere websites linken naar je website, ziet de zoekmachine dit als een soort aanbevelingen. Hoe meer je er hier van hebt, hoe relevanter je site wordt gevonden. Het is wel heel belangrijk dat het zinvolle websites zijn. Het liefst dus websites die iets met jouw bedrijf (of die specifieke pagina) te maken hebben.

Relevante content plaatsen

Plaats geregeld nieuwe, frisse content op je website. Dit kunnen nieuwsberichten zijn, maar ook blogs doen het goed. Zorg er voor dat elke pagina op je site rondom één ‘hoofd’zoekwoord is geschreven, bijvoorbeeld verzekeringen. Zoekmachines waarderen pagina’s op basis van onderwerpen en zoekopdrachten. Zo wordt je website nóg sneller gevonden. Overdrijf het natuurlijk niet, dat kan namelijk ook averechts werken. Google straft het overmatig gebruik van zoekwoorden af, en zorgt er voor dat je lager in de resultaten verschijnt. Oeps! Onthoud altijd, is je tekst prettig te lezen? Dan zit je vaak goed.

Zorg er ook voor dat je blogs afbeeldingen bevatten. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het zorgt ook voor meer bereik. Voorzie je afbeelding daarnaast van een naam. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het zoekwoord van de pagina. Google ziet niet wat er op de afbeelding staat maar ziet wel de naam van de afbeelding. Allemaal goed voor de vindbaarheid!

Social media

Probeer het eens uit! Deel een nieuwsbericht of blog van je site ook eens via social media en je zult zien dat het effect heeft. Dit kan via een organisch (gratis) bericht maar ook door middel van een betaald bericht. Door budget te hangen aan je bericht zul je zien dat het veel meer publiek bereikt. 

Voeg je ook share-knoppen toe aan je website, dan kunnen de bezoekers van jouw site die pagina’s of artikelen direct delen via hun social media-kanalen.

SEO- tips en tricks

Vergroot je vindbaarheid tot slot ook met SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. In het artikel seo-tips en tricks vertellen we je hoe je dat het beste kunt doen. Heel veel succes met je nieuwe website!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Verkoop jij je producten al via een online platform?
Handige apps voor jou als zzp'er
Video inzetten voor crowdfunding
Haal meer uit je webshop met Instagram Shopping
7 tips voor een goede nieuwsbrief
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog