Verzekeringen
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Waar moet een zzp’er zich tegen verzekeren?

Waar moet een zzp'er zich tegen verzekeren

Die vraag heb jij jezelf vast al gesteld. Want de keuze is aan jou. En er is veel keuze. En je hoeft je niet overal tegen te verzekeren. Maar als je het niet doet, loop je risico’s. Kun je je die risico’s kunt permitteren? Denk aan ziekte, arbeidsongeschiktheid, inbraak of uitval van personeel. Wij hebben voor jou een aantal verzekeringen op een rij gezet die zeker het overwegen waard zijn.

1. Ziektekostenverzekering

Als zelfstandig ondernemer ben je, net als alle ondernemers, verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Er zijn speciale zorgverzekeringen voor ondernemers. Je kunt op vergelijkingssites uitvinden welke verzekering het beste bij jou past.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Als zelfstandig ondernemer ben je niet verzekerd als je arbeidsongeschikt raakt. En dat kan grote problemen opleveren. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is niet verplicht. En de premies zijn hoog. Toch raden we je aan je in ieder geval te verdiepen in de AOV. De hoogte van de premie hangt af van je leeftijd en het bedrag waarvoor je je wilt verzekeren. Particuliere verzekeraars hanteren voor startende ondernemers vaak redelijk gunstige tarieven.

3. Pensioen

Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je voor jezelf begint. Vooral niet als je nog jong bent. Maar zeker onmisbaar in dit overzicht. Als je zelf geen pensioen opbouwt heb je op je pensioengerechtigde leeftijd alleen maar recht op AOW. En dat is niet veel. Je kunt als zelfstandig ondernemer op veel manieren zelf pensioen opbouwen.

4. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het is verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Want met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering kun je geen bedrijfsmatige risico’s afdekken. De hoogte van de premie hangt af van de werkzaamheden, het aantal werknemers en de jaaromzet.

5. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je actief bent in de adviserende branche is het aan te raden na te denken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de schade die jij of je personeel door beroepsfouten veroorzaakt bij derden. Vraag voordat je deze verzekering afsluit na of deze op jouw situatie van toepassing is.

6. Rechtsbijstandsverzekering

Je zult als ondernemer waarschijnlijk weleens te maken gaan krijgen met een juridisch probleem. Denk aan een geschil met leveranciers. Of aan deurwaarderskosten, proceskosten en advocaatkosten in het geval van wanbetalers. Bij deze problemen dekt een particuliere verzekering niet. Denk daarom goed na of het voor jou zinvol is een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. 

7. Kredietverzekering

Als je van plan bent goederen op rekening te leveren dan is het aan te raden om een kredietverzekering af te sluiten. Als je dit niet doet loop je het risico dat een klant niet kan of wil betalen. En dat kan heel vervelend uitpakken als de wanbetaler een grote klant van je is.

8. Bedrijfsvermogen

Hoe groot is je bedrijfsvermogen? Denk aan je volledige inventaris, eventuele voorraden en machines. Wil je dit vermogen verzekeren tegen diefstal, brand en schade? Dan is het verstandig om je aanvullend te verzekeren.

Terug naar het overzicht