Verzekeringen
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Rechtsbijstandverzekering voor startende ondernemer

Rechtsbijstandverzekering voor startende ondernemers

Rechtsbijstandverzekering als startende ondernemer. Ja of nee?

Het kan iedereen overkomen. Dus jou ook. Een conflict met leverancier of een wanbetaler. Een vervelende zakelijke discussie met de medehuurder van het pand. Meestal kun je het gelukkig samen wel oplossen. Maar soms kom je er samen niet uit of is het probleem te complex. Dan heb je juridische hulp nodig. En juridische ondersteuning kost geld. Veel geld. Een rechtsbijstandverzekering biedt hier uitkomst.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering biedt je juridische hulp bij conflicten. Deze hulp neemt het juridische werk uit handen. En je krijgt de kosten vergoed. Mocht het conflict niet opgelost worden en het tot een proces komen dan worden ook de proceskosten door de rechtsbijstandverzekering vergoed.

Helpt rechtsbijstand bij wanbetalers?

Ja, ook dat is mogelijk. Je kunt je rechtsbijstandverzekering inzetten op het moment dat de klant na twee aanmaningen en telefonisch contact nog steeds niet betaald heeft. Rechtsbijstand kan het vanaf dit punt van je overnemen.

Wat valt er niet onder de rechtsbijstandverzekering?

Er zijn geschillen die vallen onder maatwerkverzekeringen en daardoor niet gedekt kunnen worden door de wat algemenere rechtsbijstandverzekering. Geschillen die te maken hebben met subsidies en belastingen en gaan over intellectueel of industrieel eigendom vallen niet onder de rechtsbijstandverzekering. Ook geschillen over surseance (uitstel) van betaling of faillissement worden niet behandeld door de rechtsbijstandverzekering.

Let op als je een rechtsbijstandverzekering afsluit:

  1. Franchise: is er een drempelbedrag? Als het geschil onder dit bedrag valt, ontvang je geen juridische ondersteuning. Als het bedrag wel hoger is dan het drempelbedrag, wordt de zaak wel in behandeling genomen. Kijk kritisch naar dit drempelbedrag. Er zijn namelijk een aantal verzekeraars die geen drempelbedrag hanteren.

  2. Wachttijd: het kan zijn dat er wachttijd is. Realiseer je dat je tijdens deze wachttijd niet verzekerd bent. Als je al een geschil hebt met een klant, voordat je de verzekering afsloot, dan dekt de verzekering de kosten voor dit geschil niet.

  3. Voorwaarden: bij elke verzekering gelden er voorwaarden. Bij een rechtsbijstandverzekering dus ook. De voorwaarden kunnen verschillen per verzekeraar. Vergelijk de voorwaarden met elkaar en kies een verzekeraar die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeftes.

Terug naar het overzicht