Verzekeringen
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Inventaris- en voorraadverzekering, noodzakelijk?

Inventaris- en voorraadverzekering voor zzp'ers

Wat gebeurt er als je laptop met al je gegevens gestolen wordt? Werk je met back-ups? En met welke regelmaat? Wat gebeurt er als een brand uitbreekt op jouw werkplek? Kun je de volgende dag vanaf een andere locatie weer aan de slag? Misschien moet je nadenken over een inventaris- en voorraadverzekering.

Wat is het?

Onder de inventaris- en voorraadverzekering vallen alle bezittingen die je nodig hebt om je beroep uit te oefenen. Hierbij moet je denken aan je laptop, gereedschap, bureau, bureaustoelen, tablet. Maar ook machines, apparatuur en kasgeld vallen onder de inventaris. Als je producten verkoopt, heb je ook voorraad. Dat valt ook onder deze verzekering. Denk bijvoorbeeld aan grond- en hulpstoffen, halffabricaten, eindproducten en emballage. De schade wordt meestal veroorzaakt door criminaliteit, weersinvloeden, schade van buitenaf, schade door transport, brand en schade door de ondernemer zelf.

Wat is er wel en wat niet verzekerd?

Schade en verlies van inventaris en voorraad veroorzaakt door inbraak, storm, brand en water worden vergoed. Na een brand krijg je in de meeste gevallen een vergoeding voor het herstellen van schade. Ook als je koelschade aan jouw voorraad hebt, wordt dit vergoed.

Als een inbraak niet bewezen kan worden, doordat er geen braaksporen zijn aan de buitenkant van jouw pand, vergoedt de verzekeraar de schade niet. Ook schade die opzettelijk wordt toegebracht of schade door natuurrampen worden niet vergoed.

Let op: de premies verschillen per verzekeraar. Vergelijk daarom verschillende verzekeraars en kies er een die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeftes.

Let op: als er onderweg schade ontstaat aan draagbare elektronica wordt dit door een inventaris- en voorraadverzekering ook niet gedekt. Je hebt hier een aparte verzekering voor nodig.

Let op: ook schade tijdens het transport van de inventaris of voorraad wordt niet vergoed door deze verzekering. Om deze schade te dekken, heb je een transportverzekering nodig.

Denk bij het afsluiten van een inventaris- en voorraadverzekering aan:

  • Vergoedt de verzekering bij schade de nieuwwaarde of de vervangingswaarde?
  • Check voordat je een verzekering afsluit altijd eerst of de dekking voor datareconstructie en koelschade hoog genoeg is voor jouw situatie. Als dat niet zo is, moet je een aanvullende verzekering afsluiten.
  • Let er altijd op dat je de juiste waarde opgeeft. Als je dit niet doet, ben je niet correct verzekerd en krijg je bij schade te weinig uitgekeerd.

Terug naar het overzicht