Administratie en boekhouding
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Boekhoudsoftware: de feiten op een rijtje

Boekhoudsoftware

In 2016 telde ons land ruim 1,8 miljoen ondernemingen, waarvan meer dan de helft zzp’ers. In Nederland zijn vrijwel al deze ondernemers verplicht om een boekhouding bij te houden. Niet het leukste aspect van een onderneming, maar wel noodzakelijk. Gelukkig is boekhouden tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan vroeger. En iedereen kan het! Zeker als je gebruikmaakt van goede boekhoudsoftware.

Wat is boekhoudsoftware?

Boekhoudsoftware is een verzamelnaam voor computerfunctionaliteiten die zijn ontwikkeld om je boekhouding te automatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan automatische berekeningen van totaalbedragen en de btw of het opmaken van een balans. De mate van automatisering kan erg verschillen per boekhoudpakket.

Offline of online boekhoudsoftware

Je kan kiezen voor offline of online boekhoudsoftware. Een offline boekhoudpakket schaf je eenmalig aan als download of op een cd-rom of usb-stick. Voor online boekhoudsoftware sluit je een maand- of jaarabonnement af en doe je de boekhouding online in de cloud.

De voordelen van online boekhoudsoftware

Online boekhoudsoftware is sterk in opkomst en dat is niet zo gek; online boekhouden heeft een hoop voordelen ten opzichte van offline boekhouden.

Altijd en overal toegang tot je boekhouding

Online boekhouden doe je in de cloud. Daardoor heb je niets meer nodig dan een internetverbinding en een laptop, pc, tablet of smartphone om je boekhouding te bekijken en te bewerken.

Je boekhouding is altijd veilig

Met online boekhoudsoftware hoef je niet bang te zijn om je boekhouding kwijt te raken. Er wordt dagelijks automatisch een back-up gemaakt van je gegevens. Daarnaast heb je vaak toegang tot een digitale opslag waar je al je facturen en foto’s van bonnetjes kan bewaren. Zo heb je niet langer een map of doos nodig voor al je rekeningen, maar bewaar je alles veilig online.

Alles automatisch

Misschien wel het grootste voordeel van boekhoudsoftware is dat de meeste processen automatisch verlopen. Zo hoef je niet meer zelf de btw te berekenen en verwerk je een factuur in een paar klikken in de boekhouding. Bij verschillende aanbieders kun je direct btw-aangifte doen. Daarnaast koppel je boekhoudsoftware aan je bank, incassobureau, kassasysteem, betaalprovider of webshop, zodat je bijna niets meer zelf hoeft te doen. Zo kan jij je lekker focussen op je onderneming.

Altijd up-to-date

Als je gebruikmaakt van offline boekhoudsoftware moet je na een paar jaar een nieuwe versie aanschaffen. Bij een online boekhoudpakket hoeft dat niet, want dan heb je altijd de laatste versie.

Interactief boekhouden

Wil je de boekhouding af en toe laten controleren door een accountant of boekhouder? Of doe je de boekhouding samen met een collega of vennoot? Dat is met online boekhoudsoftware geen enkel probleem! Je boekhouding is altijd en overal toegankelijk en dus kan je ook andere mensen toestemming geven om jouw gegevens in te zien of te wijzigen.

Boekhoudsoftware maakt boekhouden makkelijk

Echt waar! Boekhoudsoftware is vaak intuïtief ingericht en maakt geen gebruik van ingewikkelde boekhoudkundige termen. Dit maakt boekhoudsoftware ook begrijpelijk voor mensen zonder uitgebreide boekhoudkundige kennis. Daarnaast maak je bij de meeste boekhoudpakketten gratis gebruik van uiteenlopende hulpmiddelen. Zo vind je informatie in handleidingen, videotrainingen of een kennisbank. Kom je er toch niet uit? Dan kan je bellen met de helpdesk.

Op zoek naar goede boekhoudsoftware?

Er zijn op internet verschillende goede aanbieders van boekhoudsoftware te vinden. Wij raden de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl aan.

Terug naar het overzicht