Deel dit nieuws

FNV wil Wet DBA versoepelen

16 november 2016  

Versoepel wet DBA

Vakbond FNV wil dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) de Wet DBA versoepelt. Te veel succesvolle zzp’ers zijn de dupe van de wet.

In gesprek met het FD vertellen Mariëtte Patijn van FNV en Josien van Breda-Hoekstra (FNV Zelfstandigen) roepen beide FNV-bestuurder Wiebes op om de DBA aan te passen. Zij willen dat zzp’ers met hogere uurtarieven en zzp’ers die op projectbasis werken (met een begin en einde) geen modelovereenkomsten hoeven op te stellen.

Succesvolle zzp’ers verdwijnen

De vakbond is bang dat veel ‘echte’ zzp’ers de dupe zijn van de Wet DBA. Dit blijkt wel uit het nieuws van de afgelopen tijd dat veel bedrijven stoppen met het inhuren van zzp’ers. De wet is ingesteld om de schijnzelfstandigen aan te pakken, maar de zzp’ers die wel gewoon voldoet aan alle criteria wordt ook aangepakt.

De wet afschaffen gaat te ver

Het afschaffen van de wet gaat volgens de Mariëtte Patijn te ver. “De uitwerking is ondoordacht, maar de intentie nog steeds goed: beter handhaven op schijnzelfstandigheid en de opdrachtgever aansprakelijk maken in plaats van de werkende. Dat blijft nodig, want er zijn te veel schijnzelfstandigen.”

Minimumtarieven

Het is opvallend dat de FNV nu met kritiek op staatssecretaris Wiebes en de Wet DBA komt, terwijl de vakbond altijd een belangrijke voorstander van de wet is geweest. Er kwam vanuit verschillende kanten kritiek op de FNV omdat de vakbond zzp’er zou willen terugdringen in (vaste) loondienst. Maar Patijn spreekt dit tegen: “We moeten ons als zzp’ers en werknemer niet tegen elkaar laten uitspelen. We zitten op een glijbaan van dalende lonen en uurtarieven. Je kunt alleen de positie van zzp’ers verbeteren als je samen optrekt.” Wat de vakbond bijvoorbeeld zou willen is een minimumtarief voor bepaalde zzp’ers, zoals de PvdA ook wil

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

BAM en Zelfstandigen Bouw met elkaar in gesprek
Merendeel bedrijven werkt met schijnzelfstandigen
Bedrijven met schijnzelfstandigen worden niet bestraft
Wederom uitstel zzp-wet
Nieuwe zzp-wet, een oplossing?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws