Deel dit nieuws

Onbetaalde inwerkperiode, doe jij dat?

3 mei 2017  

Onbetaald werk

Gister hadden we het al over het te lage uurtarief onder zzp’ers. Vandaag berichten het AD en Metronieuws over de zzp-vacature van Rijkswaterstaat, waarin een onbetaalde inwerkperiode zit. Het moet niet gekker worden.

Het is niet voor het eerst dat we dit horen. Zzp’ers die worden gevraagd voor een onbetaalde klus of om een periode gratis te werken. Ze krijgen dan te horen: “Je kunt best even wat gratis advies geven, toch?” Of: “We hebben nu even geen budget, maar als het goed bevalt gaat het je veel (betaald) werk opleveren.”

Het is ondertussen een bekend fenomeen op Twitter: #tegendebakker. Je gaat bij de bakker toch ook niet zeggen: "ik wil de eerste 2 weken gratis brood, daarna betaal ik wel."

Sleutelgeld

Toch is dit wat veel zzp’ers wel ervaren. Het probleem is dat er altijd wel iemand is het wel accepteert. Voor jou 10 anderen zeggen ze dan. Ik kan me herinneren ooit sleutelgeld te hebben betaald in mijn studententijd. De huur van m’n studentenkamer was 295 euro per maand, maar ik moest wel 300 euro ‘administratiekosten’ betalen bij de ontvangst van de sleutel. Dat mocht eigenlijk niet, maar je moet nu eenmaal een kamer hebben. En er was altijd wel een andere student die wel sleutelgeld betaalde. Dus betaalde je toch maar.

Eisen

Opdrachtgevers hebben de macht om eisen te stellen aan de zzp’er. Er zijn (te) veel zelfstandigen die tegen te lage tarieven en onder belachelijke voorwaarden een klus aannemen. Zo krijg je dat opdrachtgevers heel lang wachten met het betalen van een factuur, of gaan eisen dat een ‘proefperiode’ onbetaald is. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bitcoin sinds half mei meer waard
Win een leven lang gratis boekhouden!
Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Vanaf 1 juli 2021 veranderen er wetten en regels voor zzp’ers
Corona-steunpakketten met drie maanden verlengd, wat betekent dit?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws