Deel dit blog
ZZP-Forum

Jouw uurtarief moet hoger

2 mei 2017   3943 keer gelezen  Ondernemen, Financieel

Je uurtarief moet hoger

Wist je dat de uurtarieven van zzp’ers de laatste jaren hard zijn gedaald? In veel gevallen wel zo’n 20-30%. Wat is jouw uurtarief? Is het niet te laag?

Vorig jaar daalde het uurtarief van zzp’ers in Nederland met 1 euro naar 43 euro. In de provincies Zeeland en Brabant daalde het gemiddelde uurtarief van zzp’ers zelfs met 11% en 10%. Terwijl zzp’ers vaak minder verdienen dan hun collega’s in loondienst. Zorg dus dat je je uurtarief niet te laag inzet.

Btw doorberekenen

Hou jij een bedrag inclusief of exclusief btw als uurtarief aan? Bereken de btw altijd door aan je opdrachtgever. En zet het geld voor de btw opzij. Denk niet dat die 21% voor jou is. Die moet je bij de btw-aangifte altijd weer afgeven aan de Belastingdienst. Dit is ook meteen de belangrijkste reden waarom je de btw moet doorberekenen aan je opdrachtgever.

Vraag niet te weinig

Zet jezelf niet te laag neer. Jij bent het waard. Ga niet meteen zakken met je uurtarief als een opdrachtgever aangeeft dat het te duur is. Geef aan waarom je dat uurtarief hanteert. Wat krijgt de opdrachtgever allemaal voor jouw tarief? Ben overtuigd van je kwaliteiten en laat je dus niet met een fooi afschepen!

Jouw collega’s verdienen veel meer

Je collega’s in loondienst verdienen meer dan jij, terwijl jij flexibeler én goedkoper bent. Aan een werknemer moet ook nog eens loonbelasting en premies worden afgedragen. En aan jou als zzp’er hoeft een opdrachtgever alleen je factuur te betalen. Dus waarom laat jij je zo weinig betalen? Onderhandel met een opdrachtgever. Hij hoopt er natuurlijk een slaatje uit te slaan en lacht in z’n vuistje als jij akkoord gaat met een laag uurtarief. Maar ga daar niet zomaar mee akkoord.

Waarom ben je eigenlijk zzp'er?

Vraag jezelf af waarom je zzp’er bent. Wil je dit eigenlijk wel? Kun je niet beter in loondienst gaan? Het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt beter in loondienst werken dan als schijnzelfstandige zzp’er. Ervaar het niet als verlies als je weer (terug) in loondienst gaat. Je bent zeker niet de enige.

Kom jij wel rond?

Besef je ook dat als jij voor te weinig geld gaat werken je uiteindelijk financieel niet rondkomt. Je kunt wel van alles verzinnen om rond te komen als startende ondernemer. Maar uiteindelijk wil je toch een winstgevend bedrijf of niet?

Declarabele uren

Heb je al eens uitgerekend hoeveel declarabele uren je per jaar hebt? Gebruik hiervoor onze handige calculator Declarabele uren per jaar. Als je het aantal declarabele uren keer je uurtarief doet, heb je je bruto inkomen per jaar. Let wel op of je je uurtarief inclusief of exclusief btw hebt gebruikt.

Minimumtarief voor zzp’ers

Een aantal politieke partijen zijn voor het invoeren van een minimumtarief voor zzp’ers. Zo’n minimumloon voor zzp’ers invoeren is natuurlijk de grootste onzin. Je wordt zzp’er vanwege de vrijheid, dus ook de vrijheid om zelf je tarief te bepalen. Als jij een keer praktisch voor niks iemand wil helpen moet dat kunnen. Of het verstandig is, is de vraag die jij als zzp’er moet stellen. Niet de politiek.

Heb jij het gevoel dat je er beter van wordt als er een minimumtarief wordt ingevoerd, dan moet je je afvragen of je wel geschikt bent om zelfstandig ondernemer te zijn. Vind je jouw uurtarief ook te laag, lees dan het artikel Hoe bepaal je je uurtarief als zzp'er?.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog