Deel dit nieuws

Sociaal akkoord voor zzp’ers

15 mei 2017  

sociaal akkoord en zzp

Misschien heb je de laatste tijd wel wat gelezen of gehoord over het sociaal akkoord. Maar wat is het en wat betekent het voor jou als zzp’er?

Wat is het?

In het sociaal akkoord maakt de overheid, samen met werkgevers- en werknemersorganisaties, afspraken over de arbeidsmarkt. Het vorige akkoord is in 2013 getekend. Daarin werden onder andere afspraken gemaakt over de ww, flexwerk en meer banen voor mensen met een beperking.

Sociaal akkoord 2.0

Nu wordt er gesproken over een nieuw akkoord, het zogenaamde sociaal akkoord 2.0. De belangrijkste punten hieruit zijn het ontslagrecht en het doorbetalen bij ziekte.

Werkgevers

Werkgeversorganisaties, zoals MKB-Nederland, willen alles zo goed mogelijk regelen voor werkgevers. Zij willen makkelijker personeel kunnen ontslaan als het niet goed functioneert. Nu is het nog zo dat zij dat een (flinke) vergoeding moeten betalen. Als een werknemer ziek wordt, moeten werkgevers maximaal 2 jaar doorbetalen. Voor veel kleinere ondernemingen is dat probleem. Want zij kunnen een zieke werknemer eigenlijk niet (lang) doorbetalen. Als iemand van het personeel lang ziek wordt, raakt de ondernemer in financiële problemen. Vandaar dat de werkgeversorganisaties de wetten voor ontslag en doorbetalen bij ziekte willen aanpassen.

Vakbonden

De vakbonden, zoals FNV en CNV, zijn er voor de werknemers. Zij willen juist dat personeel niet zo makkelijk kan worden ontslagen en zo lang mogelijk wordt doorbetaald bij ziekte. Dit is namelijk goed voor de werknemer. Deze vakbonden willen de huidige wetten dus eigenlijk niet aanpassen.

Zzp’ers                       

Het huidige ontslagrecht is een van de redenen waarom steeds meer bedrijven zzp’ers inhuren. Een zzp’er hoef je als werkgever namelijk niet door te betalen bij ontslag of ziekte. Veel minder financiële risico’s dus. Een nieuw sociaal akkoord kan dus veel betekenen voor zzp’ers. Het was eigenlijk de bedoeling dat er deze maand een nieuw akkoord zou zijn, maar het is afwachten of dat wel gaat lukken.

Een van de onderdelen die ook nog besproken worden is of er verplichte verzekeringen, pensioen en eventueel minimumloon voor zzp’ers moeten komen. Maar ook daar is nog geen overeenstemming over.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Reizen en corona, hoe zit dat?
Vanaf 1 juli 2021 veranderen er wetten en regels voor zzp’ers
Meer regels voor flexwerk
Corona-steunpakketten met drie maanden verlengd, wat betekent dit?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws