Deel dit blog
ZZP-Forum

Minimumloon voor zzp’ers?

18 januari 2017   2236 keer gelezen  Ondernemen, Financieel

Minimumtarief-loon-zzp

Als zzp’er bepaal je veel zelf. Je hebt de vrijheid om zelf de keuze te maken hoeveel en met wie je werkt, welke verzekeringen je afsluit en of je wel of geen pensioen afdraagt. Maar je beslist ook zelf wat je tarief is.

Veranderende wetgeving

Op dit moment is het nog zo dat iedere zzp’er zelf uitmaakt wat hij of zij vraagt aan de opdrachtgever. Je mag jouw uurtarief zelf bepalen. Er is dus geen minimumloon of –tarief voor zzp’ers. Er zijn wel verschillende partijen die dat willen veranderen. Zo is de PvdA voorstander van een minimumtarief voor zzp’ers, maar ook vakbond FNV gaf in november aan dit te willen. Maar ook qua verzekeringen kan er iets veranderen na de verkiezingen van maart. Maarten Camps, topambtenaar bij Economische Zaken, zei vorige week nog een proef te willen met een verplichte verzekering voor zzp’ers. Maar zo ver is het dus nog niet. Je besluit zelf wat je verzekert én wat je vraagt.

Loondienst

Als je in loondienst werkt, is jouw werkgever verplicht je minimaal het minimumloon te betalen. Dat is op dit moment bruto € 1.551,60 per maand. Heb je personeel, dan ben je natuurlijk verplicht minimumloon te betalen.

Druk van opdrachtgevers

Zelf je tarief mogen bepalen, dat klinkt goed toch? Maar opdrachtgevers hoeven dus geen minimumloon te betalen. Sommige bedrijven gebruiken dit om de prijs zo laag mogelijk te houden. “Voor jou tien anderen” zeggen ze dan. Vooral voor startende ondernemers is het moeilijk om onder deze druk uit te komen. Je moet immers stevig in je schoenen staan om een opdracht te weigeren omdat je de vergoeding te laag vindt. Elke vorm van inkomen is welkom als je startende zzp’er bent, toch?

Zzp’ers te beschermen

Naast de te lage tarieven is ook het schijnzelfstandigheid een probleem gebleken in 2016. Veel zzp´er weken onder verkapte loonomstandigheden voor een opdrachtgever, zodat ze helemaal geen vrijheid genieten. Vanuit verschillende hoeken komt de oproep om deze kwetsbare groep zzp´ers te beschermen. De Wet DBA zou hier een oplossing voor moeten zijn, maar is nog niet succesvol gebleken.

Verkiezingen

In principe is het goed bedoeld, al deze plannen om zzp´er te beschermen. Maar ben je juist niet zzp´er geworden om alles zelf te regelen? En is iemand die te weinig verdient om ondernemer te zijn wel geschikt om zzp´er te blijven? Is een minimumloon voor zzp’ers een oplossing voor de problemen? Het zal na de verkiezingen van maart moeten blijken welke plannen en wetten voor ondernemers worden doorgevoerd.

Zelf je tarief bepalen

Wil je zelf uitrekenen wat er in jouw branche wordt gevraagd? Bereken je tarief via de tarief-calculator of check de tips om je uurtarief te bepalen.

Dit blog mede mogelijk gemaakt door Eenmanszaak oprichten.

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog