Deel dit nieuws

Aantal flexwerkers stijgt met 8%

27 juli 2017  

Aantal flexwerkers stijgt

Volgens HR-dienstverlener Tentoo is het aantal flexwerkers het afgelopen jaar met 8% gegroeid. De belangrijkste reden schijnt de Wet DBA te zijn.

Tentoo deed onderzoek onder 10.000 flexwerkers. Niet alleen steeg het aantal flexwerkers, ook nam het gemiddeld aantal uren toe, met 6%.

Oorzaak is DBA

Volgens het bedrijf wordt er meer gebruikgemaakt van flexwerkers, bijvoorbeeld via payrollbedrijven, omdat opdrachtgevers onzeker zijn bij het inhuren van zzp’ers. De belangrijkste reden hiervoor is volgens Tentoo de invoering van de Wet DBA.

Aantal zzp’ers

Maar is dat wel zo? Het aantal flexwerkers is dan misschien met 8% gestegen. Maar betekent dat dat er minder zzp’ers worden ingehuurd? De economie groeit en er worden sowieso meer mensen ingehuurd. Dus ook flexwerkers.

Aandeel zzp’ers

Daarnaast is het aandeel van zzp’ers gelijk gebleven het afgelopen jaar. Volgens het CBS was vorig jaar ruim 61% van alle werkenden een werknemer in loondienst en 16,7% een zzp’er. De overige 21,9% is een flexwerker. Er zijn in verhouding meer flexwerkers bijgekomen, maar niet minder zzp’ers. Het aandeel werknemers is juist gedaald. Waarom is dan de conclusie dat de Wet DBA de oorzaak is van het feit dat er meer flexwerkers zijn?

Payroll

Is het daarnaast zo erg dat er meer flexwerkers zijn? Sommige zzp’ers zijn niet gemaakt om te ondernemen en zijn vast beter af in een payroll-constructie of met een vaste baan. Bovendien, werk is werk, toch? Natuurlijk gaat een deel van het geld bij een payroll-constructie naar het bemiddelingsbedrijf. Maar als je voor dat geld een verzekering krijgt en pensioen opbouwt, dan kan voordeliger zijn dan als zzp’er werken tegen een veel te laag uurtarief, zonder een financiële buffer.

Het mooiste zou zijn als iedere zzp’er vrij kan ondernemen, zonder tussenkomst van een bemiddelingsbureau. Maar helaas is dat niet de werkelijkheid. Zo kan het gebeuren dat er meer flexwerkers bijkomen. Maar dat dat meteen door de Wet DBA komt, is wat kort door de bocht.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Merendeel bedrijven werkt met schijnzelfstandigen
Ook HR-managers kiezen voor minder zzp’ers
Grote bedrijven verkiezen uitzendkrachten boven zzp’ers
Personeelskrapte in de bouw weer op oude niveau
In september daalde de werkloosheid

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws