Deel dit nieuws

Zzp-wet wordt verder uitgewerkt

25 juni 2018  

Het kabinet gaat de komende tijd verder werken aan de zzp-wet. Minister Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Snel (Financiën) hebben een brief geschreven aan de Tweede Kamer met een aantal punten.

Waarom een nieuwe wet?

De regering is bezig met een nieuwe zzp-wet, omdat er steeds meer zzp’ers zijn. Veel van deze zelfstandigen werken met gezonde tarieven, bouwen pensioen op én zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte. Maar er zijn ook veel zzp’ers die een veel te laag uurtarief hebben en vaak min of meer gedwongen als zelfstandige werken. Voor deze zogenaamde schijnzelfstandigen wil het kabinet een oplossing zoeken.

Uurtarief

Een van de dingen waarnaar gekeken wordt is het uurtarief. Het idee is dat zzp’ers met een laag uurtarief, zelf geen pensioen kunnen opbouwen en niet verzekerd zijn. Daarom wil de regering dat zzp’ers met een laag uurtarief automatisch werknemer zijn, zodat ze in ieder geval verzekerd zijn.

Opdrachtgeversverklaring

Bij zzp’ers die juist een hoog uurtarief hebben kunnen volgens het kabinet voor zichzelf zorgen. Voor de middengroep tussen laag en hoog tarief komt er een zogenaamde opdrachtgeversverklaring. Via een online tool kunnen opdrachtgevers aantonen dat zzp’ers kunnen inhuren. Zo is er voor opdrachtgeven en zzp’er duidelijkheid over hun arbeidsrelatie.

De regering gaat de komende tijd verder uitzoeken of zo’n webmodule met opdrachtgeversverklaring haalbaar is en hoe deze eruit moet komen te zien.

Wet DBA

Deze maatregelen moeten samen de huidige wet DBA vervangen. In februari werd de wet, voorlopig voor de laatste keer, uitgesteld naar 1 januari 2020. De bedoeling is dat er voor die tijd een vervangende zzp-wet is. Met die wet moeten schijnzelfstandigen dus worden beschermd, maar zzp’ers die wel volledig zelfstandig kunnen/willen zijn niet beperken in hun vrijheid.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Nieuwe coronamaatregelen op komst
Nieuws na persconferentie 14 september 2021
Schadevergoeding voor gedupeerde Limburgers
Doe voor 31 juli je btw-aangifte!
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws