Deel dit nieuws

Boekhouden, in Excel of online?

9 mei 2022  

Niemand boekhoudt er nog met pen en papier, toch? Je gebruikt een computer, laptop of tablet om je administratie bij te houden. En veruit de meeste mensen gebruiken óf een Excel-sheet, óf een boekhoudprogramma. De belangrijkste redenen om voor een van de twee te kiezen is geld en tijd.

Gratis Excel-sheets

Vind je het belangrijk dat je boekhouding zo goedkoop mogelijk is, ga dan voor een boekhouding in Excel. Je boekhouding is dan namelijk gratis. Je kunt ervoor kiezen om zelf vanaf een leeg Excel-bestand je boekhouding op te zetten. Maar je kunt er ook een bestaand Excel-sheet gebruiken. Op internet zijn heel veel sjablonen te vinden. Sommige bedrijven en websites bieden Excel-sjablonen tegen betaling aan. Maar er zijn er ook verschillende te vinden die geen geld kosten. Ga dus niet betalen voor een Excel-sjabloon of -sheet, want er zijn meerdere goede gratis varianten te vinden, zoals via Excel-Boekhouden.nl.

Tijd

Een Excel-boekhouding kost alleen wel iets meer tijd. Je moet alle gegevens zelf invullen. Heb je een factuur ontvangen of verstuurd, dan moet je deze zelf in je boekhouding overtypen of kopiëren/plakken. Met een (online) boekhoudprogramma kun je wel veel zelf regelen en veel zaken automatiseren. Zo voer je eenvoudig contactgegevens in die je daarna met een druk op de knop toevoegt bij het maken van bijvoorbeeld een factuur. Je kunt dus veel tijd besparen door niet voor een Excel-bestand te kiezen en  te gaan boekhouden via een online tool. Deze programma’s kosten geld. Vaak bieden ze een proefperiode aan, zodat jij ondekt of het programma bij je past. e-Boekhouden.nl is een programma waarin je als starter 15 maanden gratis zonder verplichtingen gebruik maakt van de software. Ideaal! Lees hier waarom online boekhouden zo voordelig is voor jou. 

Op de groei

Er is voor beide varianten wat te zeggen. Is je bedrijf (nog) klein, dan kun je je boekhouding misschien wel in Excel doen. Als je het niet erg vindt om iedere week of maand een tijdje aan je boekhouding te besteden, kun je via een Excel-boekhouding wel vooruit. Maar als je bedrijf groeit, komt er een moment dat je boekhouding in Excel niet meer te overzien is. En dan moet je alsnog overstappen naar een online boekhoudprogramma. Dan kun je misschien al meteen aan een boekhoudprogramma beginnen.

Daarnaast zijn er nog wel een paar voor- en nadelen voor boekhouden met Excel. Een uitgebreide uitleg vind je in het artikel Excel als boekhoudprogramma, handig of niet?

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bitcoin sinds half mei meer waard
Doe voor 31 juli je btw-aangifte!
De kantoren van de Belastingdienst gaan weer open
Vanaf 1 juli 2021 veranderen er wetten en regels voor zzp’ers
Bruto- en nettoloon, wat is het ook alweer?
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws