Deel dit nieuws

Zwangere zzp’ers nemen veel minder verlof

6 september 2018  

Vrouwelijke zzp’ers nemen veel minder zwangerschapsverlof op dan vrouwen in loondienst. Ze stoppen later met werken en gaan eerder weer aan de slag. Dit blijkt uit onderzoek van GfK, in opdracht van Allianz.

Later stoppen, eerder weer beginnen

Het is voor vrouwen in loondienst verplicht om uiterlijk bij 36 weken zwangerschap met verlof te gaan. 60% van de zwangere zelfstandigen stopt later dan 36 weken met werken. Na de bevalling zijn zzp’ers bovendien sneller aan het werk. 55% is binnen zes weken weer aan de slag, terwijl vrouwen in loondienst minimaal tien weken verlof hebben. Gemiddeld zijn vrouwen in loondienst na 12 weken na de bevalling weer aan de slag.

Vrijheid

Vrouwelijke zzp’ers nemen dus veel minder zwangerschapsverlof op. Toch geeft 71% van de zwangere zzp’ers aan niet het gevoel te hebben extra moeite te moeten doen bij het binnenhalen van opdrachten. Bij vrouwen die een kind hebben gekregen is dit 64%. Bovendien geeft bijna 40% van de vrouwen aan dat, omdat ze zelfstandig werken, ze de vrijheid hebben om hun tijd met het gezin goed te verdelen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Personeelskrapte in de bouw weer op oude niveau
In september daalde de werkloosheid
Minder mensen starten een bedrijf
Meer regels voor flexwerk
ZZP Nederland: ‘Neem zzp’ers weer aan’
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws