Deel dit nieuws

Nieuwe zzp-wetten worden uitgesteld

27 november 2018  

Er komt voorlopig geen verplichte verzekering voor zzp’ers. En een nieuwe zzp-wet, die de wet DBA moet vervangen, is uitgesteld naar op z’n vroegst 2021.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen nu een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers, zoals de PvdA, SP en GroenLinks. Maar ook Denk, 50Plus en de PVV willen zo’n verplichte verzekering.

De regeringspartijen VVD en D66 zijn tegen verplichtingen voor zzp’ers, maar zien ook dat er kleinere zzp’ers geen geld hebben om zelf hun verzekeringen te regelen. Minister Koolmees (van D66) gaat nu een onafhankelijke commissie samenstellen om te kijken of er zo’n verplichte AOV moet komen.

Wet DBA uitgesteld naar 2021

De afgelopen jaren is geprobeerd om een wet te maken waarmee schijnzelfstandigheid kan worden aangepakt en er een eerlijke arbeidsmarkt ontstaat. Er zijn namelijk zzp’ers die tegen te lage tarieven werken en zo eigenlijk niet rond kunnen komen. Deze schijnzelfstandigen zouden een vast contract moeten krijgen bij hun opdrachtgever. Daarom is de wet DBA ingevoerd. Deze wet kon alleen niet goed gehandhaafd worden en zorgde juist voor veel onzekerheid onder zzp’ers en opdrachtgevers. Daarom werd deze uitgesteld en uitgesteld. Vervolgens werd besloten dat deze per 1 januari 2020 vervangen zou worden.

Nu is het kabinet aan het kijken of er een minimumtarief kan worden ingevoerd, van tussen de 15 en 18 euro, zodat schijnzelfstandigen een eerlijk loon krijgen voor hun werk. Het kan echter zijn dat zo’n minimumtarief tegen het Europese recht ingaan. Minister Koolmees is in gesprek geweest met de Europese Commissie en is nu tot de conclusie gekomen dat de nieuwe zzp-wet weer uitgesteld wordt. Er moet namelijk gekeken worden naar alternatieven voor de wet, dus dat gaat weer even op zich wachten.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Nieuwe coronamaatregelen op komst
Nieuws na persconferentie 14 september 2021
Schadevergoeding voor gedupeerde Limburgers
Doe voor 31 juli je btw-aangifte!
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws