Deel dit blog
ZZP-Forum

Feng Shui je werkplek

17 december 2015   1166 keer gelezen  Lifestyle, Productiviteit

Feng Shui je werkplek

Je brengt er heel wat tijd door. Het is de plek waar jij je ambities waarmaakt en jouw bedrijf uitgroeit tot een succes. Jouw werkplek. Maar, en dit is een gewetensvraag, heb jij evenveel tijd en geld geïnvesteerd in het mooi maken van je werkplek als je woonkamer? Waarschijnlijk niet. En waarom eigenlijk niet? Want een optimale werkplek vergroot creativiteit, productiviteit en succes. En daar streven we nu net naar. Investeren in je werkplek dus. Als je er wat Feng Shui wijsheden op loslaat, kom je al een heel eind.

1. Kleurgebruik

Is de muur van je werkplek rood? Dan kan je sowieso aan de slag, want rood is niet goed. Onderzoek wijst uit dat de kleur rood angst en agressie opwekt. En het zorgt ervoor dat je weg wil van de plek (daarom gebruikt de McDonald's rood. Snel eten en wegwezen). Rood is dus niet de kleur die je wil hebben op je werkplek. Wat dan wel? Groen en blauw bijvoorbeeld. Van blauw word je rustig en het resulteert in openheid (open luchten) en veiligheid om nieuwe ideeën te ontdekken. Houd je niet van blauw? Groen is een meer dan prima alternatief, omdat het creativiteit en persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Als er veel gepraat moet worden dan is geel ook nog een optie. Want geel maakt spraakzaam.

2. Illuminate me!

Licht om verlicht te worden. Licht om heldere ideeën te krijgen. Licht dus. Tl-buizen zijn niet fijn. Dat weet iedereen. Wat dan wel? Je kan het beste dichtbij een lamp werken. Een bureaulamp is een goede optie dus. En omdat het oog ook wat wil en voor een esthetische werkplek ook heel wat te zeggen valt, mag je jezelf best wel een mooie lamp cadeau doen. Nou, ja cadeau. Het is een investering. Dus je kan hem ook nog eens aftrekbaar maken. Zorg wel dat het licht niet te fel is. Juist gedimd licht zorgt voor heldere ideeën (wat een mooie contradictie). Oja, en gedimd licht geeft een gevoel van vrijheid en stimuleert creativiteit. Dat is ook mooi meegenomen.

3. Symbolen

Vul de ruimte met dingen die je inspireren en motiveren. De meeste mensen denken dan vaak aan een foto van hun gezin of geliefde. Het belangrijkste in hun leven, dus een logische keuze. Maar inspireert die foto je op het moment dat je aan het werk bent? Symbolen hoeven niet de meest belangrijke dingen uit je leven te zijn. Het kan een platenhoes zijn, een quote, boek, fotobehang van strand, bos, of een ander landschap, een wereldkaart, etc.

4. Geur

Nu niet denken aan chemische luchtverfrissers, want daar wordt niemand blij van (mij geeft het zelfs hoofdpijn). Maar er zijn toch echt geuren die wel goed voor je gemoedstoestand zijn. Citroenen bijvoorbeeld. De geur van citroen maakt je opgewekt en gemotiveerd. Lavendel zorgt voor een wat meer ontspannen werksfeer.

5. Positie

Waarom staat je bureau daar waar hij staat? De plaats van je bureau is namelijk van essentieel belang. Feng Shui leert ons dat je het beste met je rug naar een muur of raam kan zitten. Maar veruit het belangrijkste is dat je met je gezicht naar de deur zit. Anders voel je je kwetsbaar.

6. Mantra

Schrijf elke dag een persoonlijke mantra op bijvoorbeeld een post-it en zorg dat deze prominent in beeld is. Denk bijvoorbeeld aan een mantra als: vandaag maak ik alles af, voordat ik aan iets nieuws begin.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe voorkom je stress?
Wat is de juiste werkhouding?
E.H.B.T, Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kids!)
Zit jij ook te veel? Doe er wat aan! (infographic)
Ben jij werkverslaafd? (infographic)

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog