Deel dit blog
ZZP-Forum

E.H.B.T, Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kids!)

24 maart 2020   1188 keer gelezen  Lifestyle, Productiviteit, Inspiratie

E.H.B.T, Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kids!)

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Heel Nederland werkt zoveel mogelijk thuis, en het is inmiddels een week geleden dat minister-president Rutte bekend maakte dat ook de scholen moesten sluiten. Jij bent als zzp’er waarschijnlijk wel gewend om thuis te werken, maar niet om naast je werk ook nog eens je kids de hele dag te vermaken. Want ondanks dat ze werkjes van school krijgen, moet jij het als ouder de komende weken toch allemaal managen. Ik heb zelf geen kinderen, maar ben wel tante van 3 leuke neefjes. Daarom vroeg ik mijn zus om tips, ik hoop dat jij er iets aan hebt!

Begin zelf eerder
Nu de kinderen thuis zijn, heb je ’s ochtends iets meer tijd voor jezelf. Je hoeft geen gymtassen in te pakken en driedubbel te checken of ze hun broodtrommel wel bij zich hebben. Besteed de tijd die je ‘s ochtends over hebt eens aan jezelf. Sta eerder op en maak een checklist voor de dag. Breng in kaart wat je écht af wilt hebben, en wat uitgesteld kan worden tot later. Teun schreef al eens over een not-to-do lijstje.

Werk met schema’s
Maak een schema met een tijdsplanning, waarin je de dag opsplitst in aparte blokken. Dit schema is de komende tijd jouw houvast. Print het schema uit en hang het op de koelkast. Of misschien is het zelfs nog leuker om het met je kinderen te knutselen. Lekker knippen en plakken op een groot vel. Een voorbeeld van zo’n tijdsschema kun je hier downloaden. In de tijd dat ze zelfstandig bezig zijn met de schoolopdrachten, kun jij je in ieder geval even focussen op het werk.

Stel regels op
Op dit moment zullen jouw werkdagen er anders uit zien, en word je ongetwijfeld vaker gestoord door de kinderen. Luisteren naar papa of mama is toch net iets anders dan luisteren naar de juf of meester. Maar met goede regels, kom je al een heel eind! Spreek samen af wat wel en niet mag tijdens de “schooltijden”. Jullie zullen er samen even aan moeten wennen, maar vinden hier uiteindelijk wel een weg in.

Zorg voor ontspanning
Als de kinderen in bed liggen, besteed dan even de tijd aan jezelf. Ga bijvoorbeeld wat sportoefeningen doen of een blokje om (mits je partner thuis is natuurlijk). Kijk een leuke film of serie en leg je telefoon eens aan de kant. Geen coronanieuws is ook wel eens fijn! Een warme douche of lekker warm bad doet ook wonderen, en maakt je hoofd leeg. En vergeet natuurlijk je partner niet. Kruip ’s avonds even lekker tegen elkaar aan.

Alle remmen los
Probeer van het weekend een feestje te maken, op die manier maak je een goed verschil tussen de dagen. Hieronder een aantal leuke activiteiten op een rijtje:

1) Daag je kinderen uit
Tegenwoordig ontploft het internet van challenges. Om verveling te voorkomen, zou je voor je kinderen elke week een of twee uitdagingen kunnen bedenken. Google eens op leuke challenges voor kids, en je zult er genoeg vinden!

2) Logeerpartij
Houd op zaterdag een pyjamadag. Sjouw ‘s avonds de matrassen naar beneden en maak het gezellig. Lekker met z’n allen een film kijken en daarna in slaap vallen in de woonkamer. De kinderen vinden dit geweldig. Ook hutten bouwen van kussens en dekens valt meestal wel in de smaak.

3) Heel Holland Bakt
Koken en bakken mag niet op dit lijstje ontbreken. Iedereen bakt wel eens koekjes, maar het is ook leuk om te experimenteren in de keuken. Geef je kids een leuke opdracht, zoals bijvoorbeeld het ontwerpen en maken van een eigen jam, of het bakken van een gekke taart. Proef daarna samen de baksels en geef ze een cijfer. De winnaar wordt meesterbakker van de week!

4) Verhalen via FaceTime
Wie kunnen er nou beter voorlezen dan opa of oma? Niemand toch? Bel ze op via FaceTime en vraag of ze een verhaaltje willen vertellen, of willen voorlezen uit een boek. Eens wat anders dan een verhaaltje van mama of papa, én extra spannend.

5) Geef wc-rollen een tweede leven
Wc-rollen in overvloed? Geef gebruikte wc-rollen dan een tweede leven. Van wc-rollen knutsel je namelijk de meest leuke dingen. Wat dacht je van een knikkerbaan, een kasteel of een raceauto. Op Pinterest staan heel veel leuke ideeën die de kinderen kunnen namaken.

6) Zing, dans en toneel
Geef je kinderen de opdracht om een toneelstukje of een liedje op te voeren. Met het oefenen zijn ze vast een paar uur zoet, zodat jij aan het werk kunt voor jezelf. Als ze het eenmaal geoefend hebben ben jij de jury. Het is ook leuk om dit via de telefoon te showen aan ooms, tantes, opa’s en oma’s.

7) Speurtocht
Maak een speurtocht door alle kamers van het huis en vergeet ook de achtertuin niet. Verzin leuke opdrachten en verstop een trofee aan het einde van de speurtocht. Als beloning mogen je kinderen bepalen wat jullie die avond gaan eten.

8)  Gezelschapsspellen, puzzelen en bouwen
Door een drukke agenda vergeet je toch wel eens hoe gezellig het is om samen bordspelletjes te spelen. Kijk is in de kast wat je allemaal voor leuke spellen hebt liggen. Tijd om de PlayStation en Ipad aan de kant te leggen, en samen een ouderwets spelletje te spelen. Met een goede puzzel, of lego zijn de kinderen ook vaak uren bezig.

Maak er het beste van
Ik wens je de komende weken veel succes toe. We proberen er allemaal maar het beste van te maken, en met bovenstaande tips word jij een echte gezinsmanager én thuiswerkexpert!

Lees ook dit blog om je productiviteit te vergroten.

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wat is de juiste werkhouding?
5 Tips om je productiviteit te vergroten
Aan tafel! Eten is belangrijk.
Beweeg jij wel voldoende tijdens het thuiswerken?
Hoe voorkom je stress?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog