Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoe veilig ben jij online?

5 mei 2017   1191 keer gelezen  ICT, Veiligheid

digitaal-veilig

Cyberveiligheid, digitale inbraken etc. Het wordt een steeds groter probleem. Digitale inbraken kosten mkb-bedrijven ruim 78 duizend per keer. Wat kun jij als zzp’er doen om je digitale veiligheid zo hoog mogelijk te houden.

Site beveiligen

Heb je een website of webshop? Zorg dat deze goed beveiligd zijn.

Wachtwoorden

Begin met het zorgen dat je een goede login en wachtwoord hebt. Een goed wachtwoord hoeft niet moeilijk te zijn. Maar wachtwoorden als 123456 of wachtwoord is dus heel slecht. Dat kan echt niet meer. 

Wat dan wel?

Maak een code voor jezelf. Neem bijvoorbeeld je een lied in je hoofd dat je makkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld de eerste woorden van het Wilhelmus. Voor degenen die het niet kennen, dat gaat zo: Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed.

Pak daar de eerste letters van en je hebt: Wvnbivdb. Als je daar nu je favoriete getal en een teken aan toevoegt heb je een sterk wachtwoord: 19Wvnbivdb&.

Lange wachtwoorden

Hoe langer je wachtwoorden, hoe veiliger. Je kunt dus ook een lange rij woorden gebruiken die je makkelijk onthoudt. Je krijgt dan bijvoorbeeld: MijnOomIs40JaarSlager. Dat is een heel sterk wachtwoord. 

Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende websites, of een wachtwoordmanager.

Antivirus op je apparaten

Eigenlijk een tip die allang niet meer zou moeten hoeven. Maar ja, het gebeurt nog steeds zo vaak dat virussen zich kunnen nestelen op computers. Zorg daarom voor een goede antivirus. En ook op tijd updaten natuurlijk.

Documenten en gegevens beveiligen

Heb je documenten of programma’s die gevoelige informatie bevatten, bijvoorbeeld klantgegevens? Vergrendel de gegevens ook met een goed wachtwoord.

Zit je wel eens op openbare werkplekken? Laat je laptop niet zomaar aanstaan als je even van je plek gaat. En let ook op Wifi-netwerken op openbare plekken. Ga niet zo maar gevoelige informatie delen op dat soort netwerken. 

Samenwerken

Werk je samen met een collega, of heb je mensen voor je werken? Zorg dan dat zij ook goed weten hoe ze veilig om moeten gaan met de gegevens van je bedrijf. Gaat er iemand weg, of stopt de samenwerking? Zorg dat deze persoon niet meer bij jouw documenten en gegevens kan. Verander de wachtwoorden dus. 

Dubbel beveiligen

Heb je programma’s, documenten of andere gegevens die extra gevoelig zijn, of wil je nog meer zekerheid inbouwen? Maak dan een dubbele beveiliging, via een zogenaamde tweetraps authenticatie. Je moet dan naast een wachtwoord een code invullen. Die krijg je via bijvoorbeeld sms of een app. 

Back-ups maken!

Zo belangrijk, maar zo vaak vergeten. Maak back-ups. Regelmatig! Stel bijvoorbeeld automatische back-ups in als je bang bent het zelf te vergeten.

Ook wachtwoorden op je apparaten

Vergeet niet om ook je apparaten, je laptop, tablet, te beveiligen met een wachtwoord. En check regelmatig of er nieuwe manieren zijn om je gegevens en apparaten te beveiligen. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?
Doe het veilig!
Ben jij al klaar voor de AVG?
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
De 3 beste websites voor gratis rechtenvrije foto’s
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog