Deel dit blog
ZZP-Forum

Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?

16 april 2021   765 keer gelezen  Ondernemen, ICT, Veiligheid

Tijdens de coronapandemie daalt de traditionele criminaliteit, maar stijgt de online criminaliteit in een snel tempo. Bij veel ondernemers is de online beveiliging van bedrijfsgegevens en gevoelige informatie helaas niet op orde. Criminelen kunnen er makkelijk bij en maken misbruik van deze gegevens. Zorg er daarom altijd voor dat de online beveiliging van je bedrijf op orde is. Hoe beter je bedrijf beveiligd is, hoe kleiner de kans is op een online aanval. Met wat kleine aanpassingen kun je jouw organisatie al snel een heel stuk veiliger maken. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Veilig thuiswerken

Nu we veel thuiswerken en ook wel eens gebruikmaken van onze privélaptop en -internetverbinding is het goed om deze regelmatig te controleren. Zorg dat je werkt via je eigen veilige internetverbinding en controleer of je (privé)laptop de laatste antivirussoftware bezit. Weet je niet goed welke je daarvoor het beste kunt gebruiken? Vraag dan een collega zzp’er om advies of informeer bijvoorbeeld eens bij een computerwinkel.

Binnenkort is het hopelijk weer mogelijk om op een openbare plek te werken, zoals een koffietentje. Doe je dit, controleer dan altijd even of je op het juiste netwerk zit. De kans dat jouw gegevens in verkeerde handen vallen is een stuk kleiner als je werkt op een veilig netwerk.

Tip: open nooit mails die je niet vertrouwt. Voor je het weet heb je te maken met phishing. Alles te weten komen over phishing en hoe je het voorkomt? Lees dan ook eens het blog Phishing zit in een klein hoekje.

Updates

Zorg dat je de beveiligingsupdates waar je laptop of computer om vraagt altijd meteen uitvoert. Criminelen zoeken op internet naar bedrijven die achterlopen met updates en proberen via kleine lekken in je systeem binnen te komen. Zijn er updates beschikbaar? Installeer ze dan meteen.

Back-up

Maak back-ups van je (belangrijke) bedrijfsgegevens. Krijg je te maken met cybercriminaliteit of ligt je bedrijf ineens plat door een storing? Dan ben je heel blij met die goede back-up. Zorg ervoor dat je minimaal op twee plaatsen je back-up bewaart. Doe dit bijvoorbeeld online in de cloud en op een harde schijf die je bewaart op een veilige plek.

Beperk de toegang tot je systemen

Geef niet iedereen zomaar toegang tot je systemen of websites. Vooral in de wat grotere bedrijven zijn er vaak maar een paar mensen die uitgebreid toegang hebben tot de bedrijfssystemen.  Alleen deze mensen mogen aanpassingen doen aan de websites/webshops. Let dus goed op wie je allemaal toegang geeft. Hoe meer mensen toegang hebben, hoe groter het risico op systeeminbraak.

Wachtwoorden

Hoe zit het met jouw wachtwoorden? Zijn ze makkelijk te kraken of heb jij een heel sterk wachtwoord gekozen? Een van de meest gehoorde tips als het gaat over wachtwoorden is, gebruik overal een ander wachtwoord én pas deze minimaal een keer per jaar aan. Een goed wachtwoord beschermt je tegen cybercriminaliteit.

Hoe bedenk je dan een sterk wachtwoord? Hoe meer tekens je gebruikt, hoe veiliger je wachtwoord is. Het beste is om minimaal een lengte van 12 tekens te gebruiken. Een cijfer, hoofdletter en speciaal teken zoals een & ? of % maken je wachtwoord nóg sterker. Je kunt ook een zin maken. Die zijn vaak makkelijker te onthouden dan een cijfer of lettercombinatie. Bijvoorbeeld: ikbenal3jaarlidvanhetZzpForum of Mijnvaderwerktal3jaarnietmeer.

Tweestapsverificatie

Ken je de tweestapsverificatie al? Dit is een extra verificatie naast je wachtwoord. Je voert je wachtwoord in en daarnaast wordt er af en toe nog een extra code gevraagd die je bijvoorbeeld via sms ontvangt. Dit wordt niet elke keer gevraagd als je inlogt maar eens in de zoveel tijd. Bij Whatsapp bijvoorbeeld kun je deze tweestapsverificatie ook aanzetten. Je krijgt dan een keer in de paar dagen de vraag jouw geheime code in te voeren. Doe je dit, dan heb je weer toegang tot jouw whatsappberichten. 

Wachtwoordmanager

Maak je gebruik van een wachtwoordmanager, dan hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden. De rest van de wachtwoorden staat in een digitaal kluisje in het programma. Bij sommige wachtwoordmanagers werkt het zelfs met alleen een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Dit waren een aantal tips waarmee jij je bedrijf online een stukje veiliger maakt. Gebruik ook vooral je gezonde verstand als je met belangrijke gegevens en gevoelige (persoonlijke) informatie werkt. Door er bewust over na te denken, zul je merken dat je er meer mee bezig bent. Vraag ook eens advies aan collega-ondernemers.

Veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
Hoe doe jij je boekhouding?
Wat is de juiste werkhouding?
Phishing zit in een klein hoekje!
Doe het veilig!
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog