Deel dit blog
ZZP-Forum

Doe het veilig!

14 september 2018   953 keer gelezen  ICT, Veiligheid

Als ondernemer geniet je van je vrijheid! En dat betekent ook dat je je werk overal kan doen, want tegenwoordig heb je bijna overal een wifi-verbinding. Maar is dat wel zo veilig? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet.

Hoe veilig is gratis wifi?

Gratis wifi is super handig. Je kan werken op het station, in de trein of in je favoriete koffietentje. Maar zit je op een openbaar netwerk en weet je niet wie er verder nog gebruik van maakt? Onthoud dan dat informatie die je verstuurt onderschept zou kunnen worden. Het is natuurlijk niet zo dat ieder openbaar netwerk garant staat voor ellende, maar het is wel goed om er bij stil te staan.

Check, check, dubbelcheck!

Onze eerste tip is vrij eenvoudig: check de naam van het netwerk waar je gebruik van maakt. Ben je bijvoorbeeld op het station? Maak dan gebruik van het netwerk van de NS. Kijk goed naar de naam en bedenk of dat zou kunnen kloppen. Maak niet zomaar verbinding met een openbaar netwerk met een vreemde naam. Werk je wel eens in een café? Vraag dan voor de zekerheid de naam van het openbare netwerk. Dan weet je zeker dat je de goede hebt.

Welke websites bezoek je?

Als je op een openbaar netwerk zit, is het goed om na te denken over de sites die je bezoekt. Websites met een SSL-certificaat (die met https:// ervoor) zijn extra beveiligd en prima om te bezoeken op een openbaar netwerk. Internetbankieren of inloggen met je DigiD op een openbaar netwerk is wel af te raden. Moet je bankzaken regelen? Doe dat dan via de app van je bank en niet via je browser.

Zet ‘automatisch verbinden’ uit

Dit is vaak een standaard instelling op je laptop of smartphone. Als je eenmaal een keer bent ingelogd op een netwerk, gebeurt dat in het vervolg automatisch. Dat lijkt misschien handig, maar dat is het eigenlijk niet. Iemand die kwaad in de zin heeft, kan een netwerk dat jouw apparaat al kent namaken. Als je ‘automatisch verbinden’ uitzet, herkent je apparaat het netwerk wel, maar maakt het niet automatisch verbinding. Even uitzetten dus!

Alternatief? Een grotere databundel!

Verbinding met je 3G- of 4G-netwerk loopt via je eigen provider. Dat is een stuk veiliger dan openbare wifi. Je zou dus kunnen investeren in een grotere databundel. Binnen Europa is internetten dan net zo duur (of goedkoop) als in Nederland. Alleen als je buiten Europa op reis gaat, kunnen de kosten wel aardig oplopen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?
Ben jij al klaar voor de AVG?
Hoe veilig ben jij online?
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
De 3 beste websites voor gratis rechtenvrije foto’s
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog