Deel dit blog
ZZP-Forum

Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer

17 juni 2021   1728 keer gelezen  Ondernemen, Veiligheid, Wetten en regels

Ook wel eens gebeld door een telemarketeer of telefonisch verkoper? Irritant hè! Ze proberen je altijd te verleiden met een nieuw telefoonabonnement voor de zaak, een sportabonnement met korting of natuurlijk een nieuw energiecontract voor jouw kantoorpand. Gladde praatjes, een glimlach die je door de telefoon hoort en een zogenaamd niet te weerstaan aanbod.

Gelukkig is dat binnenkort allemaal verleden tijd. Vanaf 1 juli 2021 geldt er een nieuwe wet die deze telemarketeers tegenhoudt. Voorheen werd je nog wel eens ongevraagd gebeld als je niet aangemeld stond in het Bel-me-niet Register. Vanaf 1 juli worden de rollen omgedraaid en mogen ze jou niet meer bellen! Dit geldt voor particulieren maar ook voor zzp’ers.

Helaas zijn er altijd wat mazen in de wet en zijn er twee manieren waarop ze je toch nog kunnen bellen. Let hier dus goed op!

1. Jij gaf zelf toestemming aan bedrijven om jou te bellen

  • Let dus heel goed op die kleine lettertjes. Vink niet zomaar alle algemene voorwaarden aan, maar lees ze door! Voor je het weet geef je toestemming voor die telefoontjes.
  • Vul ook niet zomaar overal je persoonsgegevens in. Doe dit alleen als je een bedrijf vertrouwt. Bedenk van te voren goed waarom zij jouw gegevens nodig hebben. Geef ze dus niet aan Jan en alleman. Het voorkomt je een hoop ongewenste telefoontjes en mails.

2. Je bent klant of klant geweest

  • Bedrijven hebben dan het recht om jou te bellen om eigen producten of producten en diensten uit dezelfde categorie aan te bieden. Ze moeten wel kunnen laten zien dat jij akkoord gaf voor die verkooptelefoontjes. En bedrijven mogen jou niet bellen met een afgeschermd nummer. Je ziet dus meteen welk bedrijf jou probeert te bellen.

Zet het recht van verzet in!

Word je gebeld terwijl je daar geen toestemming voor gaf of terwijl je geen klant bent of was? Maak dan gebruik van jouw ‘recht van verzet’. Je moet hier zelf wel even voor aan de slag. Zeg tijdens zo’n vervelend telefoontje duidelijk dat je gebruik maakt van het recht van verzet. Je moet er ook bij zeggen dat jij het bedrijf geen toestemming geeft om jou ooit nog te bellen. De verkoper moet jou tijdens het gesprek nog van de telefoonlijst halen en jouw gegevens verwijderen. Ze mogen jou daarna nooit meer bellen! Vind je dit lastig? Maak dan vooraf een belscript dat je er in dit soort situaties snel kunt bijpakken. 

Op de website van de ConsuWijzer kun je een voorbeeldbrief downloaden waarmee je de afmelding ook schriftelijk kunt laten bevestigen. Maak een melding als de verkopers jouw daarna nóg lastig vallen!

Hopelijk wordt het aantal ongewenste telefoontjes na 1 juli 2021 een stuk minder. Maar let er vooral goed op aan wie je jouw gegevens allemaal geeft! Lees de kleine lettertjes en zet niet zomaar overal meteen je akkoord onder. Veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Welke wetten wijzigen er in 2022?
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Thuiswerken toch weer de norm
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog