Deel dit blog
ZZP-Forum

Bedrijf starten vanuit WW

11 september 2020   13627 keer gelezen  Ondernemen, Starten

Het zal je maar overkomen. Door een reorganisatie wordt jouw halve afdeling wegbezuinigd, waardoor je op straat komt te staan. Of door de coronacrisis moet je werkgever je helaas laten gaan. En laten die banen nu niet voor het oprapen liggen, waardoor een WW-uitkering je op de hielen zit.

In dat geval heb je twee keuzes: solliciteren naar een nieuwe baan of starten met een eigen bedrijf. Een bedrijf starten vanuit de WW is namelijk mogelijk en in veel gevallen behoud je gewoon je uitkering. Mocht het solliciteren nou niet zo lukken, dan heb je dus altijd nog een alternatief: eigen baas worden! 

Er waren nog nooit zoveel bedrijven als nu, er zijn op dit moment maar liefst 1,75 miljoen bedrijven actief. Dus waarom zou jij ook geen bedrijf starten?

Stappenplan bedrijf starten vanuit de WW

Misschien loop je met het idee om vanuit de WW zzp’er te worden. Maar hoe ga je te werk en welke stappen moet je doorlopen? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Stap 1. Neem contact op met je werkcoach

Neem contact op met je werkcoach die je toegewezen hebt gekregen van het UWV en vertel je werkcoach dat je de ambitie hebt om als zzp’er aan de slag te gaan. Deze werkcoach zal je begeleiden in het proces naar ondernemer.

Stap 2. Zorg ervoor dat je je WW-uitkering niet verliest

Wanneer je bij je werkcoach aangeeft na te denken over een stap naar het ondernemerschap is het wel belangrijk dat je ingeschreven blijft staan als werkzoekende. Doe je dit niet, dan verlies je het recht op een WW-uitkering en dat zou natuurlijk hartstikke zonde zijn.

Stap 3. Heb je het in je?

Ben je wel geschikt om als ondernemer aan de slag te gaan? Het ondernemerschap is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Het UWV wil daarom weten of jij over de ondernemerskwaliteiten beschikt door je een aantal testen te laten doen. Daarnaast ben je verplicht om de cursus ‘Zelfstandig ondernemen vanuit de WW’ te volgen.

Stap 4. Goed begin is het halve werk

Als je zonder kleerscheuren door deze screening komt, is het verstandig om eens na te gaan denken wat je nu precies wilt gaan doen en in hoeverre dat haalbaar is. Is er bijvoorbeeld voldoende vraag naar? Onderzoek dus goed wat de potentie van jouw bedrijf is.

Stap 5. Een ondernemingsplan

Daarna is het tijd voor een ondernemingsplan. Het UWV hecht hier veel waarde aan. Zij willen graag zien hoe je het allemaal gaat aanpakken, wat de haalbaarheid is van je idee en hoe succesvol het zou kunnen zijn in de toekomst. Je zult alleen een eigen bedrijf mogen starten vanuit een WW-uitkering als dit ondernemingsplan goed in elkaar zit.

Tijdens het schrijven van het ondernemingsplan heb je geen sollicitatieplicht. Je kunt je dus volledig focussen op de start van je bedrijf. 

Stap 6. Knopen doorhakken

Het ondernemingsplan is goedgekeurd en je mag aan de slag als zelfstandig ondernemer. Sta je zelf ook nog achter deze keuze? Het is aan jou om nu een beslissing te maken. Als je besluit om te gaan starten, dan is het nu tijd om je te gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je dit doet, ben je ook gelijk aangemeld bij de Belastingdienst.

Stap 7. Gefeliciteerd! Eigen bedrijf starten vanuit WW

Je hebt gekozen voor het ondernemerschap. Nu heb je 3 keuzes, namelijk starten met startperiode, starten zonder startperiode, met behoud van WW en starten zonder behoud van WW.

Starten met startperiode

Tijdens deze zogenaamde startersregeling ontvang je 26 weken lang 29% minder WW-uitkering. (Let wel op, dat als je al minder WW ontvangt, dat daar die 29% nog vanaf gaat. Vraag dus bij het UWV hoeveel je precies ontvangt.) Je mag dan alle uren steken in je eigen bedrijf en je hoeft niet te solliciteren. Tijdens deze startperiode hoef je geen inkomsten uit werkzaamheden als zelfstandige door te geven. Je moet wel het formulier Inkomstenopgave via Mijn UWV invullen met de overige inkomsten.

Het is niet de bedoeling dat je tijdens de startperiode opdrachten uitvoert voor de werkgever die je heeft ontslagen.

Wil je na de startperiode doorgaan met je eigen bedrijf? Geef dan alle uren die je besteedt aan je bedrijf door aan het UWV.

Starten zonder startperiode, met behoud van WW

Besluit je om te starten zonder startperiode dan wordt je WW-uitkering opnieuw berekend. Het UWV komt dan met een fictief inkomen per maand. Dit inkomen is gebaseerd op het dagloon dat je had in loondienst, omgerekend naar een uurloon. Het aantal uren dat je werkt als zelfstandige wordt vermenigvuldigd met dat fictieve uurloon en vervolgens van je uitkering afgetrokken.

Je bent verplicht om het aantal gewerkte uren door te geven aan het UWV. Je bent overigens ook verplicht om te blijven solliciteren.

Starten zonder behoud van WW

Gaan de zaken zo goed, dat je inkomen inmiddels meer dan 87,5% van het WW-maandloon is. Dan ben je officieel weer aan het werk en stopt de WW-uitkering. Dit moet je doorgeven aan het UWV via het Wijzigingsformulier WW.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Hoera! Je bent ondernemer!
De grootste voordelen van het zzp'erschap
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog