Deel dit blog
ZZP-Forum

Ik ga een ondernemingsplan schrijven

8 januari 2017   3359 keer gelezen  Ondernemen, Starten

Ik ga een ondernemingsplan schrijven

Er zijn al zo’n 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Sinds kort ben ik er één. Heb me net ingeschreven bij de KvK, heb al een goede bedrijfsnaam. Klaar voor de start dus, toch? Maar wat nu? Klanten werven, aan de slag! Maar hoe doe ik dat? Waar begin ik? Ik ga toch maar eens kijken of ik een ondernemingsplan moet schrijven.

Waarom een ondernemingsplan?

Ik heb over van alles al nagedacht. Ik ben al ingeschreven, dus heb geen vragen meer over rechtsvormen, of wat ik allemaal moet regelen om een bedrijf te starten. Maar weet ik wel wat ik precies ga doen? Wat ga ik verkopen, welke diensten ga ik leveren? Heb ik dit goed in m’n hoofd? Hm…Misschien toch maar een ondernemingsplan maken.

Voor mezelf én voor anderen

Voor wie ga ik een eventueel ondernemingsplan schrijven? Allereerst voor mezelf. Zo heb ik een stappenplan met wat ik allemaal nog moet doen voordat ik écht kan beginnen. Met zo’n plan zie ik snel of ik aan alles heb gedacht. Maar ik kan het plan ook aan anderen presenteren. Misschien is er een collega-ondernemer, die meer ervaring heeft dan ik, aan wie ik m’n plan kan voorleggen. Hij kan me vast helpen bij de opstart van m’n bedrijf.

Heb ik investeringen nodig?

Kan ik zonder financiële hulp starten? Of heb ik geld van investeerders nodig? Er is namelijk geen investeerder die mij geld gaat geven zonder dat ik een goed plan heb, toch? En ik denk ook niet dat ik snel een hypotheek krijg als ik met lege handen bij de bank aankom.

Ondernemingsplan downloaden of zelf verzinnen?

Oké, een ondernemingsplan dus. Maar nu: kan ik zelf een ondernemingsplan verzinnen, of zijn deze ook ergens te downloaden? Ik zoek op internet naar voorbeelden van een ondernemingsplan. Ik hoef het wiel toch niet nog een keer uit te vinden? Er zijn vast wel website waar ik goede voorbeelden kan vinden.

En m’n ondernemingsplan laten maken dan?

Is misschien ook wel een idee. Op die manier weet ik zeker dat ik een compleet plan heb. Maar ja, dit kost natuurlijk weer geld en dat heb ik nog niet zoveel. Na even googlen haak ik af na het zien van prijzen vanaf 800 euro. Vind ik toch te duur. Plus: ik kan het prima zelf.

Opzet ondernemingsplan

Wat zet ik er allemaal in? Wat is het doel van m’n plan? Dit schrijf ik op.

  • Doel: Duidelijk overzicht van wat ik ga doen met mijn bedrijf. Voor mezelf en derde partijen (bijvoorbeeld investeerders, samenwerkingspartners).
  • Strategie: Wat ga ik precies doen? Wat zijn risico’s? Wat kan er tegen zitten? Hoe ga ik om met eventuele tegenvallers?
  • Marketing: Hoe ziet m’n markt eruit? Waar zijn m’n klanten?
  • Financiën: Wat heb ik nodig? Wat gaat m’n bedrijf opbrengen? Wanneer heb ik de investeringen terugverdiend?
  • Verder nog: Heb ik extra verzekeringen nodig? Vergunningen?

Uitwerken maar!

De opzet is er. Nu werk ik m’n plan punt voor punt uit. Het kost wel wat tijd, maar ik vind het belangrijk om een goed plan te hebben, voordat ik écht ga starten met m’n bedrijf. In m’n volgende blog ga ik het ondernemingsplan verder uitwerken. Lees dit artikel alvast voor meer info over het schrijven van een ondernemingsplan. De volgende keer ga ik dieper in op het doel en strategie van mijn bedrijf

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Hoera! Je bent ondernemer!
Bedrijf starten vanuit WW
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog