Deel dit blog
ZZP-Forum

De grootste voordelen van het zzp'erschap

6 juli 2020   1510 keer gelezen  Ondernemen, Starten, Netwerken

De grootste voordelen van het zzp’erschap

In tijden dat het economisch wat minder goed gaat, zijn er altijd mensen die kansen zien. De een begint een nieuwe onderneming in een totaal nieuwe branche en een ander zet de stap naar het zzp’erschap. Maar wat zijn nou de grootste voordelen van zzp’er zijn? En waarom is het zo interessant om als zzp’er aan de slag te gaan? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Flexibiliteit & vrijheid

Een van de grootste voordelen van zelfstandig ondernemen is toch wel de flexibiliteit en de vrijheid die je hebt. Jij bepaalt zelf hoe je je werkzaamheden, tijd en uren indeelt. Wordt het ineens erg lekker weer of heb je een privéafspraak? Dan hoef jij je geen zorgen te maken. Je deelt je uren in naar eigen inzicht. Ook de uurprijs, de hoeveelheid uren die je maakt en je werkplek, bepaal je helemaal zelf.

Een goede en duidelijke communicatie met je opdrachtgevers is natuurlijk wel heel belangrijk. Ga je er op uit of ben je even met vakantie? Let dan op dat je van te voren goed met je opdrachtgevers communiceert over hoelang je weg bent, en wanneer ze weer op je kunnen rekenen. Dat is wel zo netjes.

Vergroot je netwerk

Werk je aan opdrachten voor verschillende bedrijven, probeer dan eens tussen de werkzaamheden door te netwerken met medewerkers. Je zult zien dat dit je kans op nieuwe opdrachten vergroot. Wellicht niet voor datzelfde bedrijf maar misschien wel voor een ander bedrijf. Daarnaast kan het zo zijn dat er momenteel geen opdracht voor je is, maar bijvoorbeeld wel over een aantal maanden. Mond tot mond reclame doet nog steeds wonderen.

Ook het bijhouden van een duidelijk LinkedInprofiel en een mooie website waarop je jezelf presenteert, werkt goed voor je netwerk. Je houdt je opdrachten hierop bij en laat zien wat je doet en gedaan hebt. Anderen zien op die manier waar je mee bezig bent en wat je allemaal kunt. Dit kan zorgen voor nieuwe opdrachten. Jezelf goed presenteren is sowieso van meerwaarde. Heb je er wel eens aan gedacht om opdrachtgevers te vragen een review te schrijven op je site of LinkedIn profiel? Zeker aan te raden!

Doen waar je energie van krijgt!

Als zelfstandig ondernemer bepaal je voor het grootste gedeelte zelf wat voor werk je doet en ook waar je jezelf verder in wilt specialiseren. Ga voor de opdrachten waar je energie van krijgt en ontdek in welk vakgebied je wilt groeien.

Je bent niet gebonden aan een werkgever, dus er is ook niemand die over je schouder meekijkt. En mocht je een opdracht afgerond hebben en niet vastzitten aan een vervolg, kun je ook makkelijk weer op zoek naar wat nieuws! Op die manier blijf je jezelf ontwikkelen en verbreed je je kennis.

Financiële zekerheid

Let op, als zelfstandig ondernemer moet je wel een aantal belangrijke dingen zelf regelen. Je bent eigen baas dus je moet die verantwoordelijkheid serieus nemen en zorgen voor voldoende werk (raadpleeg vrienden en familie bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd). Ook voor het opbouwen van je pensioen en het afsluiten van verzekeringen ben jij verantwoordelijk! Een financiële buffer is daarom toch wel erg belangrijk. Er kan zomaar wat gebeuren waardoor je een tijdje uit de running bent.

Gelukkig heb je als zzp’er de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende fiscale aftrekposten (als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting). Dit is om het risico van het ondernemen wat te compenseren. Denk maar eens aan de aftrekposten zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Let op: is je omzet exclusief btw (in een kalenderjaar) niet hoger dan €20.000,-, dan kom je waarschijnlijk ook in aanmerking voor de KOR, de kleineondernemersregeling. Je hoeft dan geen btw af te dragen. Mooi meegenomen toch!

Neem ook eens een kijkje op het zzp-forum.nl, hierop staan tal van tips over het zzp’erschap en kun je in discussie met collega zzp’ers.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Klanten vinden en je diensten verkopen, het blijft een lastige klus
Gaat die opdracht weer aan je voorbij
De leukste flexwerkplekken in Nederland
Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog