Deel dit blog
ZZP-Forum

Thuiswerken of flexen?

12 juli 2018   1364 keer gelezen  Productiviteit, Inspiratie

Veel zzp’ers werken thuis; ‘aan de keukentafel’. Dat heeft voor- en nadelen. Maar wat is het alternatief? Wij kijken eens naar de voordelen van flexwerken.

De nadelen van thuiswerken

Een groot kantoor heb je als zzp’er meestal niet nodig. Je doet je werk dus gewoon thuis aan tafel of in je kantoortje op zolder. (Dit geldt natuurlijk niet voor alle zzp'ers, zoals ondernemers in de bouw of zorg. Of als je bijvoorbeeld een eigen werkplaats hebt). Super handig dat thuiswerken, maar het heeft ook nadelen. Zo is je concentratie thuis waarschijnlijk een stuk minder dan op een andere locatie, omdat er veel afleiding is.

De hond die steeds langsloopt, de kinderen, of de vaat die nog op het aanrecht staat opgestapeld en echt aangepakt moet worden. Zelfs als je ervoor zorgt dat alle afleiding het huis uit is (de kinderen zijn naar school, je hebt geen huisdieren en je hebt het rijk helemaal voor jou alleen), ben je thuis waarschijnlijk nog steeds minder productief dan bijvoorbeeld op een kantoor. Thuis is de plek om je te ontspannen en je gedachten dwalen dan ook gemakkelijk af naar de televisie of je smartphone.

Met goede discipline is het natuurlijk goed mogelijk om thuis te werken, maar je moet jezelf dan af en toe wel op de vingers tikken.

De voordelen van flexwerken

Een alternatief voor thuiswerken is flexwerken; werken op een locatie bij je in de buurt wanneer het jou uitkomt. Flexwerken kan bijvoorbeeld in de lokale bibliotheek of in een horecagelegenheid, maar tegenwoordig zijn er ook een heleboel bedrijven die speciale flexplekken, vergader- en ontmoetingsruimtes verhuren of zelfs gratis aanbieden. En dat biedt voordelen.

Netwerken

Op flexlocaties vind je vaak collega-ondernemers of andere interessante mensen. Een mooie kans dus om je netwerk uit te breiden en nuttige contacten te leggen.

Inspiratie opdoen

Flexwerken kan overal. Ga eens buiten je comfortzone en bezoek een nieuwe, onbekende flexlocatie. Misschien doe je er wel nieuwe ideeën op of vind je inspiratie voor die ene klus. De meeste locaties voor flexwerken zijn gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer, dus kijk eens wat verder.

Klanten ontvangen

Zakelijke contacten ontvangen aan je keukentafel kan, maar is misschien niet heel professioneel. Zeker niet als je huis een bende is en de kinderen door de woonkamer rennen. Ontvang je klanten daarom bijvoorbeeld op een flexplek. Huur een vergaderruimte voor een paar uur of een dagdeel, zodat jullie rustig de tijd hebben om te praten en afspraken te maken.

Faciliteiten

Bij een flexplek horen natuurlijk een paar standaard faciliteiten, zoals internet en een mogelijkheid om je laptop op te laden. Maar vaak kan je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een printservice of vergaderruimte. En als je geluk hebt, is er ook nog een koffietentje of catering waar je een lekker broodje kan halen voor de lunch. Zo beloon je jezelf meteen voor het harde werken.

De keuze is aan jou

Jij bepaalt natuurlijk wat je fijn vindt; thuiswerken of ergens anders. Je kan het natuurlijk ook afwisselen. Flexwerken hoeft in ieder geval niet duur te zijn, want “gewone” flexplekken zijn vaak gratis te gebruiken.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Beweeg jij wel voldoende tijdens het thuiswerken?
Sneller werken (infographic)
Hoe blijft je inbox overzichtelijk?
Wat is de juiste werkhouding?
E.H.B.T, Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kids!)
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog