Marketing en Acquisitie
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Netwerken en de eerste indruk

Eerste indruk tijdens netwerken

Voor sommige ondernemers kan netwerken een kwelling zijn. Omdat het onnatuurlijk voelt je te profileren. Gelukkig is netwerken wel te leren. En wij raden je aan de moeite te nemen om netwerken onder de knie te krijgen en actief in te zetten. Want het levert je zeker wel iets op. Laten we beginnen met het belangrijkste moment van een netwerkgesprek. De eerste indruk. Iedereen kent de uitdrukking: “You never get a second chance to make a first impression”. Belangrijk dus om je bewust te zijn van de indruk die je maakt. En dan juist de indruk van de eerste paar seconden. Vijf dingen om over na te denken.

1. Verzorgd uiterlijk 

Uiterlijk zegt niet alles en bepaalt zeker niet of je over de juiste capaciteiten beschikt. Maar toch is het voor de eerste indruk zeer belangrijk dat je er verzorgd en fris uitziet. En daar heb je zelf invloed op. Vanzelfsprekend of niet, zorg dat je fris ruikt, je tanden gepoetst zijn en je haar gekamd is. Vlekken op kleding of ladders in panty’s zijn uit den boze. Overdaad is eveneens niet wenselijk. Van zware walmen parfum wordt bijna niemand blij. Denk ook na over je kledingstijl. In sommige situaties kan het nodig zijn je stijl aan te passen. Ga daarom na hoe formeel de setting is en pas je daarop aan. En ben je er van bewust van dat er nog steeds stereotype gedachtevorming bestaat over piercings en tatoeages. Je kunt er daarom voor kiezen dit te verbergen.

2. De handdruk

Dit heb je waarschijnlijk al vaak gehoord, maar voor de zekerheid toch nog een keer. Een stevige handdruk laat overtuigingskracht zien en wekt vertrouwen op. Let wel op dat je je handdruk afstemt op de handdruk die je krijgt. En maak oogcontact als je je voorstelt. Glimlach en heb een open blik.

3. Houding

Met een ingezakte houding laat je een zwakke indruk achter. Zorg dus dat je rechtop staat. Houd je buik in, schouders naar achteren en rug recht. Met een goede houding straal je zelfvertrouwen uit. Als je je geen houding weet te geven, heb je misschien de neiging je handen in je zakken te steken. Niet doen. Hiermee straal je onverschilligheid uit.

4. Weet wat je wilt zeggen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een ingestudeerd riedeltje afdraait en uiteraard moet er meer dan genoeg ruimte zijn voor improvisatie en spontaniteit. Toch is prettig om van te voren in je hoofd te hebben wat je wilt vertellen en waar je het over wilt hebben. Je maakt een goede indruk als je zeker bent van je zaak en weet waar je voor staat. Zorg dat je bij een netwerkborrel of evenement op tijd aanwezig bent. Je bent dan in gelegenheid om de organisator te spreken. Hij of zij kan je voorstellen aan personen die voor jou relevant zijn.

5. Oogcontact

Dit punt is al genoemd bij het geven van een handdruk. Laat het daar niet bij. Zorg dat je tijdens het hele gesprek oogcontact maakt. Door het maken van oogcontact kom je betrouwbaar, integer en zelfs intelligenter over. De moeite waard dus om hier op te letten. Overdrijf het trouwens niet. Staren heeft een averechts effect.

Terug naar het overzicht