Deel dit blog
ZZP-Forum

Innoveer, ook als zzp'er

26 januari 2016   1242 keer gelezen  Innovatie, Productiviteit, Inspiratie

Innoveren als zzp'er

Heb je al nagedacht over innoveren? Ben je bezig met het vernieuwen van je producten, technieken of diensten? Voor veel bedrijven is het blijvend vernieuwen van groot (zelfs levens)belang. Innovatie is niet alleen belangrijk voor grote bedrijven. Ook jij, als zzp´er, kunt (en moet misschien wel) innoveren. Blijf niet hangen in oude ideeën. Blijf innoveren! Maar hoe doe je dat?

Maak er tijd voor

Je bent natuurlijk het grootste gedeelte van je tijd bezig met je opdrachten, het zoeken naar nieuwe (en onderhouden van bestaande) relaties. En dat is heel goed natuurlijk. Maar maak ook ruimte voor vernieuwing. Denk na over wat beter kan. Dit hoeven geen grote stappen te zijn: begin met kleine innovaties. Een innovatie hoeft niet iets totaal nieuws te zijn; het is een vernieuwing. Geef jezelf de vrijheid om kleine verbeteringen te doen. 

Denk vanuit de klant

Jij hebt natuurlijk het perfecte product of dienst in handen. Anders was je niet gaan ondernemen, toch? Maar het is niet erg om aan klanten of collega’s te vragen wat er beter kan. Denk vanuit je klant. Stel je open voor de antwoorden, voor de eventuele kritiek. Als jij je product geleverd zou krijgen, wat zou jij dan veranderd willen hebben? Waar heeft jouw klant of doelgroep iets aan? En ook hier geldt: dit hoeven geen enorme vernieuwingen te zijn, denk aan kleine innovaties. 

Laat je inspireren

Kijk eens buiten de muren van je bedrijf. Ga in gesprek met andere bedrijven. Misschien hebben jullie dezelfde belangen. Kun je samenwerken op gebied van innovatie? Je hoeft het wiel niet opnieuw en alleen uit te vinden. Vorm een netwerk van innoverende mensen en/of bedrijven om je heen. Maak koppelingen met ondernemers, ook uit andere branches. Deze hebben vaak andere ideeën en een andere kijk op de zaak; dit kan ook jouw ogen openen. 

Laat je bijvoorbeeld inspireren door deze infographic

Blijf op de hoogte wat er speelt

Wat zijn de trends in jouw branche en wat worden de trends in 2016? Kun jij hier iets mee, maakt dit jouw onderneming beter? Lees vakbladen, inspirerende artikelen of blogs. Zo zorg je dat je actueel blijft en dat je kunt innoveren. 

Nieuw product of dienst

Zoals ik al eerder aangaf kun je beginnen met kleine innovaties. Maar laat je niet remmen. Als jij een radicale verandering, verbetering of vernieuwing in gedachten hebt, waarom ga je er dan niet voor? Dit kan natuurlijk een verlengde zijn van wat je nu al doet. Verbreed je horizon. 
Wees niet bang om iets fout te doen. Het hoort bij het leven, dus ook bij ondernemen. En wordt het een succes, vier het dan!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ga lekker duurzaam ondernemen
Beweeg jij wel voldoende tijdens het thuiswerken?
Sneller werken (infographic)
Hoe blijft je inbox overzichtelijk?
Wat is de juiste werkhouding?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog