Deel dit blog
ZZP-Forum

Wat verandert er voor zzp'ers in 2019?

27 september 2018   4513 keer gelezen  Economie, Wetten en regels

Prinsjesdag 2018

Het is al bijna oktober en de temperaturen zijn inmiddels flink gedaald. Dat betekent dat we de derde dinsdag van september ook weer achter de rug hebben en de nieuwe plannen voor 2019 bekend zijn gemaakt! Wat heeft het kabinet Rutte III voor ondernemers in petto?

Miljoenennota 2019

Ook dit jaar was de media vóór Prinsjesdag al op de hoogte van de nieuwe plannen. Dat ze bewust lekken naar de pers is geen groot geheim meer. Zo kunnen ze alvast een beetje peilen wat de reacties zijn en daar hun antwoord haarfijn op afstemmen. Voorbereid zijn op dat wat komen gaat, noemen ze dat.

Lekker positief

De Miljoenennota is optimistisch. Het gaat weer beter met ons kikkerlandje en de economie groeit met 2,6%. Ook de koopkracht zal toenemen. Goed nieuws dus! Maar er zijn ook bedreigingen, zoals de brexit die nog wel eens een staartje zou kunnen krijgen. Laten we dus vooral maar gewoon afwachten wat ons te wachten staat.

De plannen die het kabinet Rutte III op tafel heeft gelegd, zijn namelijk nog onder voorbehoud. Er kunnen nog wijzigingen worden doorgevoerd, dus pin je nergens op vast. Wij hebben de belangrijkste en meest opvallende zaken voor jou als ondernemer op een rijtje gezet, zodat je in ieder geval al een beetje op de hoogte bent.

Het belastingstelsel gaat veranderen

Vanaf 2019 gaan ze beginnen met het veranderen van ons belastingstelsel. Dit gaan ze stap voor stap doorvoeren en in 2021 zal het nieuwe belastingstelsel definitief zijn. Nu hebben wij bijvoorbeeld 4 belastingschijven en dit zal worden teruggebracht naar 2. Er komt namelijk een laag tarief van 37,05% en een hoog tarief van 49,5%. Dat hoge tarief geldt vanaf een inkomen boven de € 68.507.

Daarnaast worden onder andere de vennootschapsbelasting, dividendbelasting en de autobelastingen aangepast.

Vennootschapsbelasting omlaag

De vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Het tarief bij een bedrag tot € 200.000 is in 2018 20% en zal in 2019 19% zijn. In 2020 en 2021 neemt dit verder af tot 17,5% en 16%. Ook boven de € 200.000 daalt het tarief van 25% (2018) naar 21% in 2021.

Bedrag Tarief 2018 Tarief 2019 Tarief 2020 Tarief 2021
Tot € 200.000 20% 19% 17,5% 16%
Meer dan € 200.000 25% 24% 22,5% 21%

Dividendbelasting

De dividendbelasting wordt afgeschaft. Vanaf 1 januari 2019 is de dividendbelasting verleden tijd. Hierdoor hoopt de staat dat meer buitenlandse bedrijven zich in Nederland willen vestigen. Eigenlijk verandert er voor Nederlandse ondernemers niets. Nederlandse aandeelhouders konden de dividendbelasting namelijk al verrekenen bij de inkomstenbelasting. Het enige verschil is dat ze dit vanaf volgend jaar niet meer hoeven te doen!

Buitenlandse aandeelhouders

Dit is dus vooral gunstig voor buitenlandse aandeelhouders. Als ondernemer betaal je namelijk 85% van de winstuitkering aan de aandeelhouder en 15% aan de Belastingdienst. Nederlandse aandeelhouders konden die 15% nog terugvragen via de inkomstenbelasting, maar buitenlandse aandeelhouders niet. Nu de dividendbelasting wordt afgeschaft, ontvangt óók de buitenlandse aandeelhouder de volledige uitkering.

Verder blijft het een beetje schimmig over hoe zich dit gaat ontwikkelen, want het belastinggeld wat de staat hiermee gaat mislopen, zal ergens moeten worden terugverdiend. Door het veranderen van het volledige belastingstelsel zullen verschillende belastingen elkaar gaan compenseren. Maar wat het verschil is, zullen we pas over een paar jaar weten.

Autobelasting verandert

Ook de autobelasting voor elektrische auto’s gaat veranderen. Voor de eerst € 50.000 blijft de bijtelling 4%, maar alles daarboven wordt belast met 22%. Voor de overige auto’s blijft het 22% tot tenminste 2020.

Wet DBA

Er is al veel verteld over de wet DBA en ook in 2019 zal er niet worden gecontroleerd. Alleen al je het echt te bont maakt en je bewust het zaakje besodemietert, loop je het risico op een boete.

Aftrekposten

Er verandert niets aan de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek blijft maximaal € 7.280 en de startersaftrek € 2.123 per jaar. Ook het percentage van de mkb-winstvrijstelling blijft gelijk (14%).

6% wordt 9%

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief omhoog naar 9%. Levensmiddelen, zoals groente en fruit, zullen hierdoor duurder worden, maar ook bijvoorbeeld een bezoekje aan de kapper. Verkoop je nu producten en/of diensten met 6% dan moet je er rekening mee houden dat je meer belasting moet afdragen. Check dus even of de kostprijs en verkoopprijs in 2019 nog in verhouding zijn!

De kleineondernemersregeling (KOR)

Het duurt nog even, maar de KOR krijgt een nieuw jasje. In 2020 kunnen ondernemers namelijk kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting als je niet meer omzet hebt dan € 20.000. Je hoeft dan géén btw meer in rekening te brengen en ook niet meer af te dragen. De administratieve rompslomp wordt hiermee van tafel geveegd en btw-aangiftes zijn niet meer nodig. Maar dat wil ook zeggen dat je de btw die je aan je leveranciers moeten betalen, niet meer mag aftrekken.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Welke wetten wijzigen er in 2022?
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Thuiswerken toch weer de norm
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog