Deel dit blog
ZZP-Forum

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

6 juni 2019   555 keer gelezen  Financieel, Wetten en regels

Zelfstandige ondernemers die in de financiële problemen komen, kunnen aankloppen bij de gemeente voor een lening of een gift. Maar hoe werkt dit dan?

Als zzp’er moet je zelf je zaken regelen. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen en pensioen, maar ook bijvoorbeeld het doen van btw-aangifte. Als je ziek wordt, krijgt je niet doorbetaald zoals een werknemer. En als je geen klanten hebt, heb je geen inkomen. Toch zijn er wel een aantal regelingen waar je als zzp’er ook gebruik van kunt maken.

Voor zzp’ers die (tijdelijk) financiële steun nodig hebben is er het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je kunt dan een lening of gift vragen. Er wordt dan wel gekeken of je bedrijf levensvatbaar is en of je bijvoorbeeld nog veel eigen vermogen hebt.

Tijdelijke financiële problemen

Als je al langer een bedrijf hebt en je komt tijdelijk in de financiële problemen, dan kun je een lening aanvragen van maximaal 199.680 euro. Deze moet je binnen 10 jaar terugbetalen. Als je minder dan 192.172 aan vermogen hebt, kun je een gift krijgen van maximaal 9.984.

Startende ondernemer

Als startende ondernemer kun je een bedrijfslening krijgen, bijvoorbeeld als je nog in de bijstand zit of een WW-uitkering krijgt. Je kunt dan maximaal 36.762 euro lenen.

Oudere zzp’ers

Als je een 55-plusser bent en heb je een bedrijf dat niet meer levensvatbaar is, kun je ook gebruikmaken van het Bbz. Als je een vermogen hebt van minder dan 134.521 euro, kun je een gift krijgen van max. 9.984 euro.

Bbz gaat veranderen

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat het Bbz vanaf 1 januari 2020 wordt aangepast. Zo gaat de regeling voor 55-plussers verdwijnen en gaat het makkelijker worden om gebruik te maken van het Bbz.

Aanvragen bij de gemeente

Heb je zelf financiële problemen als zzp’er? Blijf er niet mee zitten. Vraag bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn. Daar kun je ook het aanvragen van een lening of gift regelen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Speciale subsidies en regelingen voor zzp'ers
Verliefde zzp'er, pas op!
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?
Starter zonder startkapitaal: 7 financieringsmogelijkheden - update
Ken je de nieuwe kleineondernemersregeling al?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog