Deel dit blog
ZZP-Forum

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

1 april 2020   3729 keer gelezen  Financieel, Wetten en regels

Zelfstandige ondernemers die in de financiële problemen komen, kunnen aankloppen bij de gemeente voor een lening of een gift. Maar hoe werkt dit dan?

Als zzp’er moet je zelf je zaken regelen. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen en pensioen, maar ook bijvoorbeeld het doen van btw-aangifte. Als je ziek wordt, krijgt je niet doorbetaald zoals een werknemer. En als je geen klanten hebt, heb je geen inkomen. Toch zijn er wel een aantal regelingen waar je als zzp’er ook gebruik van kunt maken.

Voor zzp’ers die (tijdelijk) financiële steun nodig hebben is er het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je kunt dan een lening of gift vragen. Er wordt dan wel gekeken of je bedrijf levensvatbaar is en of je bijvoorbeeld nog veel eigen vermogen hebt.

Tijdelijke financiële problemen

Als je al langer een bedrijf hebt en je komt tijdelijk in de financiële problemen, dan kun je een lening aanvragen. Je kunt dan bijvoorbeeld een renteloze lening krijgen om je levensonderhoud te kunnen betalen. De uitkering is dan maximaal 12 maanden, die soms verlengd kan worden naar 24 maanden. 

Je kunt een lening aanvragen van maximaal 203.135 euro. Deze moet je binnen 10 jaar terugbetalen. Als je minder dan € 195.497 aan vermogen hebt, kun je een gift krijgen van maximaal 10.157. Als je de gift krijgt, kun je niet de lening ontvangen.

Startende ondernemer

Als startende ondernemer kun je een bedrijfslening krijgen, bijvoorbeeld als je nog in de bijstand zit of een WW-uitkering krijgt. Je kunt dan maximaal € 37.398 lenen.

Oudere zzp’ers

Als je een 55-plusser bent en heb je een bedrijf dat niet meer levensvatbaar is, kun je ook gebruikmaken van het Bbz. Als je een vermogen hebt van minder dan 134.521 euro, kun je een gift krijgen van max. 10.157 euro.

Aanvragen bij de gemeente

Heb je zelf financiële problemen als zzp’er? Blijf er niet mee zitten. Vraag bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn. Daar kun je ook het aanvragen van een lening of gift regelen.

Update: Tijdelijke bijstand voor zzp’ers tijdens de coronacrisis

Er is nu tijdens de coronacrisis een versnelde regeling voor zzp’ers: de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Hiermee kun je inkomensondersteuning aanvragen. Hiermee kun je maximaal 1.500 euro per maand (netto) ontvangen. Dit geldt voorlopig voor de maanden maart, april en mei (tot 1 juni dus).

Ook kun je een lening aanvragen voor € 10.157. Deze lening lijkt op de huidige Bbz-lening, maar de rente is lager en je krijgt meer tijd om de lening terug te betalen.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Fiets van de zaak, de nieuwe regels
Speciale subsidies en regelingen voor zzp'ers
Verliefde zzp'er, pas op!
Voorbelasting, wat is het?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog