Deel dit blog
ZZP-Forum

Speciale subsidies en regelingen voor zzp'ers

10 juli 2019   2603 keer gelezen  Financieel, Wetten en regels

Als zelfstandige ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende regelingen en subsidies. Maar je moet, zoals bij zoveel dingen, dit wel zelf regelen. Welke regelingen zijn er dan?

Er zijn een aantal belastingvoordelen die je hopelijk wel kent, zoals de ondernemersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Daar gaan we het nu niet over hebben. Eerst gaan we de belangrijkste subsidies bespreken.

Subsidies

Er zijn verschillende subsidies voor (startende) bedrijven. Zo is er subsidie, speciaal voor onderzoek en ontwikkeling. Via deze regeling, de WBSO  (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), kun je subsidie krijgen als je bepaald onderzoek doet, of nieuwe producten aan het ontwikkelen bent. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 500 uur per jaar aan je onderzoek of het ontwikkelen van je product besteden. Alle voorwaarden vind je op de website van de RVO. Op die website vind je sowieso heel veel subsidies, ook voor speciale gevallen, zoals voor visserij of als je zaken wil gaan doen in ontwikkelingslanden.

Financiering voor (startende) ondernemers

Als startende ondernemer kun je ook gebruikmaken van bepaalde financiële regelingen. Zo kun je starten vanuit een WW-uitkering of zelfs vanuit de bijstand.

Kredieten

Daarnaast zijn er kredieten zoals MKB-krediet en het microkrediet. Met zo’n microkrediet kun je maximaal 50 duizend euro lenen. Wil je meer lenen, dan kun je het MKB-krediet aanvragen. Dit is een lening tussen de 50 duizend en 250 duizend.

Deze kredieten zijn bedoeld voor bedrijven tot 250 medewerkers, dus ook voor zzp’ers. Wel moet je bijvoorbeeld minimaal 18 jaar zijn en een goed ondernemingsplan hebben.

Op de website van het Ondernemersplein kun je meer lezen over de kredieten.

Losse projecten en subsidies

Ook zijn er per regio of provincie aparte projecten en regelingen voor ondernemers. Zo heb je de Groninger Ondernemersregeling, waarmee je hulp kunt krijgen bij het opstarten van je bedrijf.

Financiële problemen

Als je in de financiële problemen komt zijn er ook regelingen. Zo kun je tijdelijk gebruikmaken van een bijstandsregeling, het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Maar er is ook het een regeling MKB Doorgaan. Dit kan ook als je dreigende financiële problemen hebt.

Meer informatie over Nederlandse regelingen vind je op de website van de overheid, het Ondernemersplein. Het is even wat uitzoekwerk, maar er is altijd kans dat jij ook voor een bepaalde regeling of subsidie in aanmerking komt en dat kan je flink wat geld opleveren. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Fiets van de zaak, de nieuwe regels
Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)
Verliefde zzp'er, pas op!
Voorbelasting, wat is het?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog