Deel dit blog
ZZP-Forum

Verliefde zzp'er, pas op!

3 juni 2019   2699 keer gelezen  Financieel, Inspiratie, Wetten en regels

Hee zzp’er! Ben jij verliefd? Wat doet ondernemerschap eigenlijk met je relatie en waar moet je als zzp’er rekening mee houden?

“Verliefd zijn is veel leuker”, maar niet altijd even makkelijk als je een eigen bedrijf hebt of gaat starten. Het ondernemerschap kan veel invloed hebben op je privé leven. Zorg dat je hierop bent voorbereid!

Ondernemen kost tijd - Tips

Logisch. Zeker in het begin, gaat veel van je tijd in je onderneming zitten. En die tijd heb je dus niet meer over voor je partner. Jullie kunnen misschien minder vaak leuke dingen doen, jouw huishoudelijke klusjes blijven liggen en wie zorgt er nu eigenlijk voor de kinderen?! Wij hebben wat tips die je relatie kunnen redden:

1. Duidelijkheid vooraf

Bespreek voordat je begint als zzp’er met je partner wat er staat te gebeuren. Zorg dat jullie allebei weten waar je aan toe bent en ontdek of jouw partner je steunt in jouw ontwikkeling. Zitten jullie vooraf al niet op één lijn, dan is de kans klein dat dit later nog goed komt.

2. Maak afspraken

Zet eventueel concrete afspraken op papier. Probeer in te schatten hoeveel tijd je nog over zult hebben naast je werkzaamheden. Wat kan je in die tijd doen om je partner het beste te ondersteunen bij het huishouden en de opvoeding van de kinderen? Spreek bijvoorbeeld af dat je twee dagen per week niet met je onderneming bezig bent. Op die dagen breng je tijd door met de kinderen of doe je huishoudelijke taken. Werk je thuis? Dan kan je misschien de kinderen van school halen.

3. Plan vrije tijd

Probeer naast het harde werken ook tijd vrij te maken voor andere dingen. Als je in loondienst zou zijn, zou je bijvoorbeeld iedere dag om vijf uur je laptop afsluiten. Doe dat dan als zzp’er ook zoveel mogelijk. Vergeet daarnaast ook het weekend niet. Ook voor zzp’ers mag de zondag best een rustdag zijn! Wat je in je vrije tijd doet, overleg je met je partner. Jullie kunnen huishoudelijke taken doen, maar ontspanning is ook belangrijk. En let op. Ga als je “vrij” bent ook niet steeds bellen of je mail checken op je telefoon; houd werk en privé gescheiden.

4. Kijk vooruit

Vooral in het begin ben je waarschijnlijk veel tijd kwijt met je onderneming. Denk aan alles wat je moet regelen, acquisitie etc. Meestal wordt dit vanzelf wat minder en houd je weer meer tijd over voor andere dingen.

De financiële gevolgen van je relatie

Heb je als zzp’er een relatie, maar is je relatie niet officieel vastgelegd door een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Als je van plan bent om je relatie officieel vast te laten leggen, is het handig om je eens te verdiepen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. De reden daarvoor is tweeledig:

1. Faillissement

Een eenmanszaak is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Er is daarom geen verschil tussen privévermogen en zakelijk vermogen. Ga je failliet dan kunnen schulden op je privévermogen verhaald worden. Ben je getrouwd of geregistreerd partner? Dan geldt dat ook voor je partner. In je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kan je laten vastleggen dat je partner niet aansprakelijk gesteld kan worden voor schulden binnen je bedrijf.

2. Scheiden

Je denkt er liever niet aan, maar je relatie kan natuurlijk ook stuklopen. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en ga je scheiden, dan moeten alle eigendommen eerlijk verdeeld worden. Het bedrijf dus ook. Dat kan leiden tot vervelende situaties en financiële problemen. Denk hier dus goed over na voor je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Houd ook op papier zakelijk en privé gescheiden.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Fiets van de zaak, de nieuwe regels
Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)
Speciale subsidies en regelingen voor zzp'ers
Zzp-pensioen hoe en wat?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog