Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoe zit het met vakantiegeld als je zzp'er bent?

2 juli 2019   1417 keer gelezen  Financieel

In de maanden mei en juni ontvangen de meeste werkenden hun vakantiegeld van hun werkgever. Wanneer je ondernemer bent en dus niet (meer) in loondienst werkt, ontvang je geen vakantiegeld. Je moet daar zelf voor zorgen, maar hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden?

Sparen

Normaal gesproken krijg je 8% vakantiegeld. Wil jij jezelf vakantiegeld uitkeren? Zet dan ook iedere maand een bepaald percentage van je winst apart op bijvoorbeeld een spaarrekening. Zo bouw je door het jaar heen een leuk bedrag op, zonder dat je er heel erg veel van merkt.

Wil je niet iedere keer een deel van het binnengekomen geld apart zetten? Dan kun je er ook voor kiezen om dit alleen bij grote opdrachten te doen of in een drukke maand waarin je veel inkomsten hebt. Op die manier hoef je niet iedere keer wat in te leveren en spaar je toch. De valkuil is wel dat je hierdoor misschien te weinig spaart als je niet zoveel grote opdrachten hebt.

Minder inkomen

Houd er rekening mee dat je tijdens je vakantie minder inkomsten hebt en dus een tijdje moet kunnen overbruggen. Naast je vakantie, moet je ook je vaste lasten kunnen blijven betalen. Spaar hier dus ook voor!

Hoger uurtarief

Wil je sowieso wat ruimer leven en niet iedere euro hoeven omdraaien, zodat je ook eens lekker op vakantie kunt gaan? Verhoog dan je uurtarief! Zeker als je dat de afgelopen jaren niet hebt gedaan.

Geld waar je nog op moet wachten

Iedere zzp’er heeft waarschijnlijk wel last van laat betalende klanten. Vergeet niet dat je soms dus een flinke tijd moet wachten op je geld. Balen als je dacht dat de factuur nog wel vóór je vakantie werd betaald en dat het dan pas daarna op je rekening staat. Wees hier van bewust, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je met een cocktail in je hand aan het strand ligt.

Heb jij een spaarpotje voor vakantiegeld?

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Je zzp-uurtarief verhogen in 2022. Durf jij het?
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog