Deel dit blog
ZZP-Forum

Overtuigen met een PowerPoint-presentatie

26 februari 2020   885 keer gelezen  Inspiratie

Heb je een gesprek met een potentiële klant, moet je iets presenteren en wil je iedereen enthousiasmeren? Een PowerPoint kan je helpen om je boodschap goed over te brengen en je publiek te overtuigen.

Zelf een PowerPoint maken

Een PowerPoint maken is niet zo heel moeilijk. Een paar slides, wat tekst, een leuke afbeelding en wat effecten zijn binnen een handomdraai in elkaar gezet.

Tips voor een goede PowerPoint-presentatie

Wil je écht goed voor de dag komen met jouw PowerPoint-presentatie? Met deze tips kom je al een heel eind.

Een goede voorbereiding

Als je wilt overtuigen, moet je sterk in je schoenen staan. Hakkelen, stilvallen, te veel ‘uh’ en geen duidelijk en helder verhaal wil je dus het allerliefst voorkomen. Het is daarom slim om te oefenen, zodat je jouw presentatie kunt dromen. Presenteer ook eens aan familie of vrienden, ze kunnen je tips geven en zo kun je alvast een beetje wennen aan publiek.

Vergeet ook de technische voorbereiding niet. Werkt alles? Heb je een verbindingsstukje als je met een Apple werkt? Tip: zet je presentatie in de cloud! Mocht je laptop ineens besluiten om het niet meer te doen,  dan heb je je presentatie altijd bij de hand.

Maak er iets leuks van

Jouw presentatie is een kans om indruk te maken. Je wilt namelijk dat ze jouw verhaal en jou als persoon zullen onthouden. Daarvoor moet je allereerst de aandacht trekken. Doe dit door te beginnen met een leuke quote of een grapje. Sluit daarnaast je presentatie ook op een leuke manier af. Dat blijft namelijk het beste hangen in het geheugen.

Er was eens….

De mens houdt van verhalen, want verhalen worden al eeuwenlang verteld. In de vorm van een verhaal zijn we namelijk in staat om de boodschap beter te onthouden. Begin dus bij het begin en bouw je verhaal op tot de kern. Zo zorg je ervoor dat het gemakkelijk te volgen is. Aan het eind vat je alles nog even samen en rond je het verhaal af.

Niet te veel tekst

Je wilt liever niet dat mensen naar een scherm staren en meelezen met wat jij aan het vertellen bent. Zorg ervoor dat je PowerPoint je verhaal ondersteunt. Een afbeelding, een paar woorden, een animatie of een video, maar niet letterlijk de tekst die je ook vertelt.

Betrek je publiek

Of je nu presenteert aan een klein of groot publiek. Het hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn. Voor de afwisseling is het fijn om ook interactie te laten plaatsvinden. Stel bijvoorbeeld eens een vraag. Als de luisteraars dan even aan het wegzakken zijn, worden ze weer getriggerd om aandacht te hebben voor wat jij te vertellen hebt.

Je PowerPoint laten maken

Ben je niet zo’n held in het maken van een mooie PowerPoint? Er zijn ook bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd. Zij maken voor jou een spectaculaire, creatieve en op maat gemaakte presentatie waarmee je iedereen omver blaast!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Gaat die opdracht weer aan je voorbij
Prinsjesdag 2021
Aan tafel! Eten is belangrijk.
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog