Deel dit blog
ZZP-Forum

Aan tafel! Eten is belangrijk.

16 september 2021   1964 keer gelezen  Lifestyle, Persoonlijkheid, Inspiratie

Het klinkt misschien overdreven, maar het is wel belangrijk. Eten! Ik hou zelf ontzettend van eten, maar soms schiet het er bij mij ook wel eens in. Ik wil me lekker voelen, fit en met voldoende energie aan de slag gaan. Op de juiste manier eten helpt daarbij. Een diëtist ben ik niet, maar ik kan je wel tips geven om lekker en gezond eten met werken te combineren. Lees je mee?

1. First things first, ontbijt

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag heb je vast vaker gehoord. Dus hier hou ik het kort. Onthoud dat je het niet moet overslaan. Voor mij is het ook moeilijk geweest, ik kan in de ochtend niet zo goed eten. Al is het maar een beetje, eet wat. Sta er eerder voor op en ga ervoor zitten. Het overslaan van ontbijt heeft geen enkel positief effect op je werkdag. Goed eten, en vooral goed ontbijten, zorgt juist voor een goede productiviteit.

2. Bereid je goed voor

Je hebt het druk, je hebt haast. Dan is het treffen van voorbereidingen de juiste oplossing. Zorg ervoor dat je je eten voorbereid. Of het nu is voor je avondeten, je lunch of je ontbijt voor de volgende dag. Voorbereiding is het halve werk. Er zijn genoeg lekkere en voedzame dingen die vooraf kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan bananenbrood met noten, over-night-oats of een smoothie. Op internet zijn heel veel gezonde recepten te vinden die je al eerder kunt bereiden. Dit geldt uiteraard ook voor de lunch of je diner.

3. Snacken slecht?

Nee joh, als je maar een gezonde snack eet. Er zijn meer dan genoeg gezonde snacks. Waarvan er een groot aantal nog lekker zijn ook. Denk eens aan een handje vol noten, een lekker stuk fruit of een maiswafel met avocado. Wil je meer tips, kijk dan eens naar foodbloggers op Instagram. Oh en let op, soms is een beetje suiker echt niet verkeerd. Dus jezelf zo nu en dan trakteren op een mueslireep of iets anders met chocolade, mag best.

4. Eet niet tijdens werk

Eten tijdens werk is eigenlijk geen goed idee. Al helemaal niet wanneer je dit snel achter je computer doet. Je kauwt niet goed en je neemt geen rust. Het is veel verstandiger om er een momentje voor te nemen. Ga lekker lunchen, trakteer jezelf op een lekker broodje of een rijkgevulde salade. Even rustig met je lunch bezig zijn. Dit geeft je ook voldoende energie om later weer volle moed door te werken.

5. Hydrateren kun je leren

Blijf drinken, het liefst de hele dag door. En dan niet vooral koffie. Want koffie onttrekt vocht, iets wat je juist nodig hebt. Drink vooral veel water. Thee, verse munt of gemberthee is een goed alternatief. Vind je het moeilijk om veel water te drinken, probeer dan eens een watersmaakje. Bijvoorbeeld van Waterdop. Of koop bijvoorbeeld een leuke duurzame fles om het drinken nog makkelijker te maken.  

6. Alcohol, drink het met mate

Verleidelijk is het soms. Na een dag hard werken even een lekker glaasje wijn, of jezelf even laten gaan bij de vrijdagmiddagborrel. Zo nu en dan is dit ook echt geen probleem. Maar probeer hier geen gewoonte van te maken. Te veel is gewoon niet goed voor je, maar dat is eigenlijk met alles.

7. Maak eten gezellig en leuk

Eet in gezelschap. Dek de tafel en ga samen met je gezin, je partner, familie of vrienden tafelen. Ook op een doordeweekse dag. Het hoeft echt niet altijd uitgebreid. Maar even de tijd voor dit moment nemen is heel belangrijk. Eten is namelijk lekker, leuk en gezellig. Geniet van je eten en neem met je tafelgenoten je dag door. Zo zorg je niet alleen voor een gezond gevulde maag, maar ook voor een goede balans tussen werk en privé.

Smakelijk!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Denken als een ondernemer (infographic)
Fake it till you make it. En dat soort dingen.
5 Tips om integriteit te waarborgen
Klaar voor de kerst?
Zzp-vakantie (2): Voordat je op vakantie gaat
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog