Deel dit blog
ZZP-Forum

Phishing zit in een klein hoekje!

17 juni 2020   810 keer gelezen  Ondernemen, Veiligheid

Phishing zit in een klein hoekje!

Phishing, je kent het vast wel of (erger nog) je hebt er zelfs mee te maken gehad. Het is bewezen dat criminelen in crisistijd vaker hun kans grijpen, door je op de meest slinkse manieren te bedonderen en op te lichten. Ze gebruiken zo’n crisisperiode om je aan te vallen met valse berichten, waarin ze bijvoorbeeld vissen naar een donatie. Helaas staan ook persoonsgegevens, wachtwoorden en bankgegevens hoog op het verlanglijstje van deze crisiscriminelen. Pas dus goed op!

Hoe herken je een valse mail of sms en wat kun je doen om niet in deze val te trappen? Hier volgt een aantal tips. Let op: deze tips gelden natuurlijk ook nog steeds wanneer de crisis wat minder wordt. Criminelen blijven het altijd proberen.

Wat is phishing?

Makkelijk gezegd is phishing een vorm van digitale oplichting. Het woord is afgeleid van het Engelse woord voor hengelen of vissen. Criminelen proberen dus op een slimme manier betrouwbare gegevens via sms, e-mail, telefoon of app van jou af te pakken.

Hoe herken je een phishing bericht?

De sms’jes, mails en telefoontjes zijn vaak zo goed nagemaakt dat ze lastig te onderscheiden zijn van echte exemplaren. Houd rekening met het volgende:

  • Het e-mailadres van de afzender

Let op het e-mailadres van de afzender. Dit kan er vaag uitzien of bestaan uit een vervormde bedrijfsnaam. Check dus altijd even de bedrijfsnaam (het gedeelte achter het @-teken). Ook zie je wel eens dat letters uit de naam vervangen worden door cijfers. Kom je dat tegen, dan moet er meteen een belletje bij je gaan rinkelen. Verwijder de mail!

  • Niet persoonsgebonden

Phishing berichten zijn vaak niet persoonlijk aan jou gericht. Pas op met berichten die beginnen met ‘geachte heer of geachte mevrouw’. Iets anders waar je een nepbericht aan herkent, zijn spel- en/of vormfouten. Zet altijd een vraagteken bij het bericht wanneer je slordig taalgebruik ziet.

  • Laatste kans

Oproepjes als ‘laatste kans’, ‘laatste waarschuwing’ proberen in te spelen op jou angstgevoel. Je gaat twijfelen en zeker in een drukke periode ben je misschien eerder geneigd om ergens ‘even snel’ op te klikken. Reageer niet, klik weg, verwijder en bel de instantie waar het bericht vandaan lijkt te komen om een melding te maken.

  • Overval

Een andere manier waarop criminelen je proberen te ‘overvallen’ is door berichten te sturen waarin ze een beroep doen op je geheugen. Er staat dan bijvoorbeeld: ‘even deze gegevens controleren’ of ‘actualiseer nu’. Het is de bedoeling dat je in de val trapt en op de buttons/linkjes klikt. Doe je dit, dan ben je in het slechtste geval allerlei persoonsgegevens kwijt en misschien ook wel geld. Officiële instanties vragen nooit op deze manier naar jouw gegevens.

  • Open deze bijlage (niet)

Klik nooit op een bijlage, foto of link die je niet vertrouwt. Deze kunnen er in het ergste geval voor zorgen dat er schadelijke bestanden op je computer worden geïnstalleerd en gevoelige informatie wordt gestolen. Is je computer geïnfecteerd met deze zogenoemde malware, neem dan zo snel mogelijk contact op met een erkend ICT-bedrijf. Voorkom dit en controleer je laptop en telefoon regelmatig op schadelijke software én klik nergens op als je het niet vertrouwt.

Help, ik heb te maken met phishing!

In een onoplettend moment klik je per ongeluk op die verkeerde mail, je ziet een nep-sms van de Belastingdienst aan voor een echte of opent een ‘foute’ bijlage! Oei, wat vervelend. Phishing komt helaas vaker voor dan we denken. Overkomt je dit? Doe dan direct aangifte op het politiebureau en maak een melding van het ontvangen bericht bij de fraudehelpdesk. Uiteraard meld je de phishing activiteiten ook bij de organisatie van wie de berichten lijken te komen. Vaak hebben organisaties een speciaal e-mailadres waarop je valse berichten kunt melden.

Voorkom phishing

Bescherm jezelf tegen phishing. Ga aan de slag met de digitale veiligheid van je onderneming en werk zoveel mogelijk in de cloud. Stel de updates aan je software nooit uit! Ook niet als het gaat om privéapparatuur, ook daar slaan criminelen hun slag.

Fraudehelpdesk

Tip: er bestaat een website die je op de hoogte houdt van de meest recente waarschuwingen van online fraude en phishing. Op deze Fraudehelpdesk website kun je je aanmelden voor het ontvangen van ‘fraude’ alerts. Handig wanneer je al zoveel andere dingen aan je hoofd hebt in deze bizarre tijden!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?
Hoe doe jij je boekhouding?
Wat is de juiste werkhouding?
Zzp’er, werk jij veilig? (infographic)
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog