Deel dit blog
ZZP-Forum

Financieringsmogelijkheden, welke passen bij jou?

20 juli 2020   784 keer gelezen  Ondernemen, Financieel

Je gaat je eigen bedrijf starten of hebt dit pas gedaan. Een kleine financiële buffer heb je wel, maar je zou graag wat meer vet op de botten krijgen. Hiervoor kun je een aantal financieringsmogelijkheden aanboren. Bijvoorbeeld via een bank. Maar heb je ook al eens gedacht aan microfinanciering, leasen of crowdfunding? In dit blog lees je meer over de verschillende financieringsmogelijkheden. 

Bank

Ga je voor een lening bij een bank, hou er dan rekening mee dat je naast de afbetaling van de lening ook rente moet betalen. Het is daarom verstandig om verschillende banken en mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Als zzp’er heb je namelijk een heel andere lening nodig dan iemand die een bv start en bijvoorbeeld ook personeel in dienst neemt.

Rekening courant krediet

Wist je dat je via jouw bank ook een rekening courant krediet kunt aanvragen? Dit is een zakelijk krediet waarmee je tijdelijk in het rood mag staan op je betaalrekening. Samen met de bank spreek je een limiet af. Binnen die limiet kun je geld opnemen en bijstorten zo vaak je maar wilt. Zo’n krediet wordt vaak aangevraagd wanneer ondernemers met veel crediteuren (iemand waar jij nog geld van krijgt) te maken hebben. Op die manier heb je toch wat meer financiële bewegingsruimte en ben je niet continu afhankelijk van anderen.

Microfinanciering

Een andere mogelijkheid van financieren is het aanvragen van een microfinanciering. Je leent dan een relatief klein bedrag tegen een lage rente. Deze financieringsmogelijkheid is er speciaal voor de kleine- en startende ondernemer. Zij hebben vaak niet genoeg onderpand of kunnen de lening niet op tijd aflossen. Vraag hiernaar bij je bank. Je kunt meestal een maximaal bedrag van € 50.000,- lenen.

Bedrijfsmiddelen leasen

Om het financieel wat makkelijker te maken is het ook mogelijk om bedrijfsmiddelen te leasen. Dit geldt niet alleen voor auto’s, de mogelijkheden zijn namelijk oneindig. Heel handig wanneer je een grote machine of kantoorinrichting nodig hebt, maar dit zelf niet kunt financieren.

Crowdfunding

Een ander steeds vaker voorkomende financieringsmogelijkheid is crowdfunding. Het publiek, the crowd, investeert dan in jouw onderneming. Belangrijk is wel dat je goed kunt aangeven waar je de lening voor nodig hebt. Het is erg slim wanneer je je investeerders een tegenprestatie of beloning biedt. Als je mensen écht kunt betrekken bij je bedrijf zijn ze eerder bereid te investeren. Maak je plannen persoonlijk en laat zien dat je met passie aan je bedrijf werkt.

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw crowdfunding kunt opzetten:

  1. Investeringen: iemand investeert in jouw onderneming. Let op; dit geld moet je altijd terugbetalen, meestal met rente.
  2. Sponsoring/donaties: zijn er mensen die jouw idee willen sponsoren of ontvang je een donatie, dan hoef je het geld niet terug te betalen. Deze vorm van crowdfunding kun je zien als een gift.
  3. Voorverkoop: je kunt er ook voor kiezen om je producten alvast te verkopen voordat je ze levert. Als je aan deze manier van crowdfunding doet, heb je direct extra kapitaal om te investeren. De spullen lever je aan je klanten wanneer dit kan.

Tip: om wat meer bekendheid voor je crowdfundingproject te krijgen, kun je ook zelf bedrijven en contacten benaderen. Heb je geluk, dan wordt jouw idee misschien ook wel opgepikt door de media. Ook een social media strategie mag natuurlijk niet ontbreken.

Zoals je net gelezen hebt zijn er voldoende manieren om jouw onderneming een boost te geven. Onderzoek goed welke financieringsmogelijkheid het beste bij jou en je onderneming past. Succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog