Deel dit blog
ZZP-Forum

Een zakelijke rekening, altijd doen!

11 augustus 2020   959 keer gelezen  Ondernemen, Financieel

Help, je ziet door de bomen het bos niet meer. Je privé- en zakelijke aankopen lopen door elkaar. Je mist zelfs een aantal betalingen en tot overmaat van ramp staat er een aantal zakelijke transacties tussen de weekboodschappen. Hoe moet dat nou met die kwartaalaangifte en waar is het overzicht? Kan dit niet makkelijker, vraag je jezelf af. Nou, dat kan het zeker. In dit blog vertel ik je alles over de voordelen van een zakelijke rekening en waarom deze eigenlijk onmisbaar is.

Overzicht

Je wilt meer inzicht krijgen in de financiën van je bedrijf. Dan is het hebben van alleen een privé rekening niet handig. Met een aparte privé- en zakelijke rekening hou je jouw financiën gescheiden en zie je in een oogopslag hoe jouw bedrijf er voor staat.

Je hebt meer overzicht én je bespaart ook nog eens tijd en geld op een boekhouder. Hij hoeft namelijk niet eerst meer jouw privé- en zakelijke financiën uit te pluizen. Beter nog, hij hoeft helemaal niet meer in jouw privé administratie te zijn, omdat jij je zaken op orde hebt!

Professioneel

Bij een professionele manier van ondernemen hoort natuurlijk een zakelijke rekening. Dus, hup naar de bank waar je heel makkelijk jouw zakelijke rekening opent! Je laat met een rekening op naam van jouw bedrijf zien dat je ambitie hebt en het ondernemen serieus neemt.

Voorkom verwarring

Bij alle banken kun je een zakelijke rekening aanvragen. Bij sommige krijg je een gekleurde betaalpas, waardoor je dus nooit meer de fout maakt die zakenlunch met je privépas te betalen. Daarnaast kun je een verzekering of zakelijk krediet voor jouw bedrijf alleen afsluiten wanneer je een zakelijke rekening hebt.

Zakelijk betaalverzoek

Maak het voor jezelf en je klanten nog makkelijker. Nu je een zakelijke rekening hebt, stuur je ze gewoon een zakelijk betaalverzoek. Dit werkt precies hetzelfde als bij een privérekening. Daarnaast kun je jouw zakelijke rekening heel makkelijk aan jouw online boekhoudpakket koppelen. Alle bij- en afschrijvingen worden dan automatisch in je boekhouding geplaatst. Scheelt je een boel overtypwerk.

Kosten zijn aftrekbaar

Leuk om te weten is dat je sommige kosten (denk aan zakelijk tanken) af kunt trekken bij de Belastingdienst. Dit geldt natuurlijk alleen als je deze met je zakelijke rekening hebt betaald. Zo krijg je een stukje van je uitgaven weer terug.

Tip: heb je er wel eens aan gedacht een spaarrekening te koppelen aan je zakelijke rekening? Stort hier maandelijks een bedrag op en je hebt altijd een buffer voor de btw-afdracht en de jaarlijkse belastingafdracht.

Inmiddels heb je wel in de gaten dat het bijna onmogelijk is om géén zakelijke rekening te hebben. Vergeet ook niet dat de Belastingdienst jou (bij een controle van de belastingaangifte) kan vragen al je bankafschriften te delen. Heb je je zaken dan niet op orde, dan kan het zomaar voorkomen dat je ook je privéuitgaven helemaal inzichtelijk moet maken. Dus, waar wacht je nog op?

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog