Deel dit blog
ZZP-Forum

Boekhouder: te duur voor een zzp’er?

5 oktober 2018   28262 keer gelezen  Administratie en boekhouding, Financieel

Boekhouder voor zzp'ers

Een boekhouder verdient zichzelf terug zeggen ze vaak. Maar hoe dan? Heb je als zzp’er een boekhouder of accountant nodig? We leggen het hier uit.

Wat doet een boekhouder voor je?

Het ligt eraan wat je wilt. Je kunt er voor kiezen om je boekhouder of accountant je hele administratie te laten doen. Dan boekt jouw boekhouder al je bonnetjes en facturen, maakt de btw-aangifte op en verstuurt deze. Hij maakt een jaarafsluiting en eventueel een jaarrekening en checkt welke facturen al betaald zijn en welke nog niet. Daarnaast kan een boekhouder helpen bij problemen met de Belastingdienst en de aangifte inkomstenbelasting voor je doen.

Kan ik dat niet zelf?

Dat moet je natuurlijk helemaal zelf bepalen. In principe kun je dit allemaal zelf regelen. Maar wat weet je al van boekhouden? Wil je tijd steken in je boekhouding en hoeveel? Zelf je boekhouding doen hoeft niet veel tijd te kosten. Bovendien zijn sommige dingen, zoals een jaarrekening opmaken, voor zzp’ers (met een eenmanszaak) helemaal niet nodig. Het scheelt natuurlijk tijd als je een boekhouder inschakelt. Maar als je werk wilt uitbesteden, zul je ervoor moeten betalen. Zo werkt het met alles. Wil je bijvoorbeeld een eigen website, die je zelf helemaal beheert, of huur je hier een bedrijf voor in?

Als je zelf je administratie kunt bijhouden, en de aangiftes voor btw en inkomstenbelasting doet, kom je al een heel eind.

En alle aftrekposten dan?

Ja klopt, er zijn verschillende fiscale regelingen voor zzp’ers. En je bent een dief van je portemonnee als je deze niet gebruikt. De belangrijkste is misschien wel de ondernemersaftrek. Je hebt bovendien regelingen voor als je investeringen doet en bijvoorbeeld nog de kleineondernemersregeling. Je zult deze zelf moeten toepassen als je aangiftes doet. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, blijkt het niet zo vreselijk veel werk te zijn als het lijkt.

Boekhouder verdient geld

Ja maar, een boekhouder verdient zijn geld toch terug? Dat kan inderdaad. Als jij veel tijd kwijt bent met je boekhouding en die tijd niet kunt gebruiken voor nieuwe of bestaande klanten, dan kan het beter zijn om een boekhouder in te schakelen. Ook als je veel regelingen of aftrekposten hebt, kan een boekhouder je veel werk uit handen nemen. Daarnaast weet een goede boekhouder manieren om van zoveel mogelijk regelingen gebruik te maken. Zo zorgt een boekhouder dat je minder, of zelfs helemaal geen, belasting hoeft te betalen. Zo verdient een boekhouder zeker geld voor jou. 

Maar als je btw-aangifte en inkomstenbelasting niet al te moeilijk zijn, zou je dit zelf kunnen doen. Je hoeft jouw aangiftes namelijk niet door een boekhouder te laten doen.

Wat kost een boekhouder dan?

Minimaal tussen de 40 en 70 euro per maand. Dat is zo’n 500 tot 850 euro per jaar. Bij sommige boekhouders wordt dit nog duurder als je ook inkomstenbelasting wil laten doen, maar bij anderen zit dit er wel bij. Let dus van tevoren goed op wat je voor die prijs allemaal krijgt. En bedenk ook goed wat je je boekhouder allemaal wil laten doen. En of je sommige dingen zelf regelt. 

Wat zijn de alternatieven?

Oké, als je geen boekhouder hebt, wat dan? Je moet toch boekhouding en je aangiftes doen. Hoe kun je dat, zonder een boekhouder?

Zelf doen

Je bent als ondernemer verplicht een administratie bij te houden. Hoe je dat doet mag jezelf weten, als het maar te controleren valt. Dus of jij dat nu nog (ouderwets) op papier doet, of via een programma, dat is aan jou.

Op papier

Je kunt het je niet voorstellen, maar ze zijn er nog. Zzp’ers die de bonnetjes in een doos bewaren en deze aan het eind van de maand een keer omkiepen. Het probleem is alleen dat je niet meer op papier btw-aangifte en inkomstenbelasting mag doen. De btw-aangifte moet bijvoorbeeld via de site van de Belastingdienst, of via een aangifteprogramma. Het is dus niet heel handig om alles op papier te doen. Je kunt wel eventueel een (geprinte) papieren back-up maken als je bang bent dat je computer bijvoorbeeld crasht.

Excel

Je kunt je boekhouding ook in spreadsheets, bijvoorbeeld in Excel, doen. Dit kan, als je een simpele boekhouding hebt, prima. Maar je hebt wel iets meer kans op fouten bij het invoeren. Een typfoutje is namelijk snel gemaakt. Is je bedrijf en boekhouding (nog) niet zo groot, dan kan boekhouden in Excel wel een optie zijn. Er zijn op internet genoeg gratis Excel-boekhoudingen te vinden. 

Boekhoudprogramma

Met een boekhoudprogramma heb je minder kosten voor je boekhouder en ben je minder tijd kwijt aan je administratie. Er zijn verschillende vormen van boekhoudsoftware, waarmee je eenvoudig je administratie op orde brengt en bijhoudt.

Geautomatiseerde boekhouding

In veel gevallen kun je je boekhouding een heel eind automatiseren. Je koppelt bijvoorbeeld je zakelijke rekening aan je administratie, zodat je nooit meer handmatig je banktransacties in je administratie hoeft te typen of knippen/plakken. Er zijn verschillende manieren om je boekhouding te automatiseren, zodat je steeds minder zelf hoeft te doen en toch geld bespaart op een boekhouder.

Kosten boekhoudpakket

Een boekhoudprogramma is natuurlijk niet gratis. Maar sommige boekhoudpakketten denken mee met startende zzp’ers. Zo is e-Boekhouden.nl de eerste 15 maanden helemaal gratis.

Is een boekhouder te duur voor zzp’ers?

Dat is dus wat je zelf wil. Sommige zzp’ers geven onnodig veel geld uit aan boekhouders of accountants en kunnen net zo goed in Excel of via een boekhoudpakket werken. Het is bijvoorbeeld echt een misverstand dat een zzp’er een accountant nodig heeft voor jaarrekeningen of iets dergelijks. Beslis daarom zelf of je een boekhouder inschakelt. Die kan jou tijd en geld besparen, maar in veel gevallen is een boekhoudprogramma meer dan goed genoeg. 

Maak voor jezelf een berekening. Hoeveel wil ik zelf doen? Wat wil ik een boekhouder laten doen? Wat scheelt mij dat aan tijd en geld? Hoeveel mag een boekhouder dan kosten, wat is zo'n boekhouder me waard? Als je dat op een rijtje hebt weet je of een boekhouder iets voor jou is. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Wat betekent aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers?
Samenwerken met een boekhouder, ga jij voor de feestneus of de natte hond?
Werk jij al met UBL-facturen?
Excel als boekhoudprogramma, handig of niet?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog