Deel dit blog
ZZP-Forum

Last van belangst? Wij geven tips:

19 augustus 2021   930 keer gelezen  Ondernemen, Persoonlijkheid

Waar komt belangst vandaan?

Er zijn veel mensen die mailen, appen of chatten verkiezen boven bellen. Bellen wordt vaak uitgesteld omdat even snel bellen, ontzettend lastig is voor hen. Maar waar komt dat vandaan? Deze angst komt deels doordat je een groot deel van de non-verbale communicatie mist wanneer je belt. Je weet bijvoorbeeld niet hoe iemand er uitziet of wat ze uitstralen.

Daarnaast is de reactietijd bij een telefoongesprek veel sneller dan bijvoorbeeld appen. Je hebt dus minder tijd om over je antwoord na te denken. Dit kan er allemaal tot leiden dat je bellen spannend vindt.

Tip 1: Ontdek je angst 

Herken je jezelf in bovenstaande kenmerken? Dan is de kans groot dat jij ook last hebt van belangst. Pak het probleem bij de oorzaak aan, want waarom vind je bellen nou precies zo eng? Ben je bang om iemand te storen? Ben je bang dat je niet goed uit je woorden komt? Of ervaar je alleen angst wanneer je voor iets belangrijks moet bellen? Probeer uit te zoeken waar jouw belangst vandaan komt. Dan kun je er ook makkelijker iets aan doen.

Tip 2: Bereid je voor

Kom je lastig uit je woorden? Bereid je telefoongesprek dan voor. Schrijf op een notitieblokje de belangrijkste punten die je niet mag vergeten. Verwacht je vragen terug te krijgen? Probeer je dan op deze mogelijke vragen ook voor te bereiden. Zodat je precies weet hoe je het beste kunt reageren. Je kunt ook tijdens het gesprek aantekeningen maken, zodat je goed onthoudt wat er aan de andere kant van de lijn wordt gezegd.

Tip 3: Zorg voor vertrouwen

Als bellen lastig voor je is, dan is het belangrijk dat je op een vertrouwde plek bent. Zoek bijvoorbeeld een vertrouwd plekje op kantoor, in huis of misschien wel in je auto. Voel je op je gemak en zorg dat je bent voorbereid. Ook rust wil hierin helpen. Zodat je geen ruis ervaart van mensen om je heen. Zo luistert er ook niemand mee een kun jij rustig bellen.

Tip 4: Let’s go!

Doe het gewoon. Ook al is het spannend, iemand aan de andere kant van de lijn zal je niet aanvallen of bijten. De angst zit vaak in je hoofd, dus ben je goed voorbereid, dan kan er weinig mis gaan. Een groot voordeel van bellen is dat de andere persoon jou niet kan zien. Dus word je rood, kijk je een beetje gek of zwaai je een keer met je armen van enthousiasme, niemand die het ziet. Je kunt dus lekker jezelf blijven.

Uiteindelijk ben je super opgelucht en blij dat je hebt gebeld. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het voor je wordt. Maak je geen zorgen over als je je verspreekt of stottert. Dat doet iedereen wel eens.

Bel ze!

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Klaar voor de kerst?
Laat jezelf zien! Juist nu.
Hey, ruim eens op!
Hoe ga jij om met kritiek op je werk?
Wat voor soort ondernemer ben jij?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog